— Men jeg er stolt av å ha vært med på å skape noe av velferden, sa han.

— Det er en mager trøst, la han til da de sterke fjernsynslampene var slått av og publikum, politikere og teknikere var på vei ut av TV 2-studioet.

Debatten fortsatte på vei ut, opp trappen, i hallen og ut på Karl Johans gate.

— Se på vår hovedutfordrer Høyre. Høyre vil halvere arbeidsmarkedstiltakene og kutte i sykelønnsordningen, sa han.

Hovedutfordrer Jan Petersen så ut til å ta angrepene fra statsministeren med ro.

Møtes onsdag

— Han var hele tiden under debatten opptatt av å hive inn sånne enlinjes påstander om Høyre. Men jeg skal møte ham her i studio igjen i morgen, og da skal jeg ta ham et vers, sa Petersen.

— Jeg skjønner jo at han ville skape avstand til meg under debatten, fordi vi er hovedmotstandere. Han frykter at vi skal bli store, og da må han ut av regjeringskontorene, sa Høyre-formannen.

— Nøkkelen her er at hvis Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet mister flertallet, da må de ikke-sosialistiske partiene komme sammen for å bli enige om det videre løpet. Det må skje raskt. Vi kan ikke ha surr og rot hele høsten, sa han.

Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik var i og for seg enig med Kristin Halvorsens påstand om at debatten var håpløs og lite langsiktig, og at partilederne ikke må kjekle, men samarbeide og planlegge sammen.

- Ikke beskylde andre

— Jeg synes ikke én kan sette seg på sidelinjen og beskylde alle andre. Hun deltar jo for fullt, hun, i diskusjonen. Nå har jo SV på en helt annen måte enn før ønsket å gå inn i et regjeringssamarbeid og da er det klart at da må vi andre sette et søkelys på hva det eventuelt kan føre til. Hun kan ikke sette seg på sidelinjen og si at andre krangler, sa han.

— Nå må vi som er opptatt av fattigdomsproblemet, samarbeide, sa Bondevik.

Han ser frem til å få besøk av Kristin Halvorsen på kontoret i Stortinget for å fortsette diskusjonen om de langsiktige løsningene på landets problemer.

— Vi må vel ha vakt utenfor døren under det møtet, sa Halvorsen.

STOLT: Jeg er stolt av å ha vært med på å skape noe av velferden, sier Jens Stoltenberg.
FOTO: SCANPIX