I rettssalen i dag blir den terrortiltalte 33-åringen konfrontert av aktoratet om hva han hadde i sitt eget kompendium.

Kompendiet, ved navn «2083 — An European Declaration of Independence», ble sendt til rundt tusen epostadresser noen timer før terrorangrepet 22. juli.

- Kladd

I retten kaller Breivik sitt eget kompendium for en kladd.

— Du blir aldri ferdig med det. Det er en foreløpig kladd, sier Breivik. Ifølge ham, var mesteparten likevel ferdig i 2009.

Siden inkluderte han deler som loggen, der han skrev om hvordan han gikk frem for å forberede terroraksjonen.— Du sier det er en kladd. Vurderte du å bli ferdig med kladden før du gikk til aksjon 22. juli, spør aktor Inga Bejer Engh.

— Nei, altså, slik jeg ser på den, er det ikke mulig å bli ferdig, svarer Breivik.

  • Les alt om rettssaken Han blir videre konfrontert. Breivik forklarte i går at han fikk oppdraget med å skrive kompendiet i 2002, på det angivelige oppstartsmøtet til det angivelige Knights Templar-nettverket.

Tempel-tvil

Aktoratet har flere ganger snakket om at de tviler på eksistensen av både organisasjonen og oppstartstidspunktet.

— Er du usikker på det du står inne for? Er du enig i alt som står der, spør Engh.

— Jeg er ikke enig i alt, svarer Breivik.

- Så du dreper 77 personer uten å være enig i alt?

— Kompendiet repersenterer mange europeiske personer sine meninger. Jeg er enig i kanskje 90 prosent, 95 prosent, men ikke alt. Jeg ble bedt om å lage et kompendium og å distribuere det. Det er småting jeg ikke er enig i, men som jeg hadde med av hensyn til andre.

- Hvem tar du hensyn til?

— De jeg er tilknyttet.

Breivik har forklart at han med kompendiet prøver å forene tre grupper under samme fane: Nasjonalkonservative - som han selv kaller seg - nasjonalsosialister og rettroende kristne.

- Hensyn

- Har du ikke en fri vilje?

— Altså, intensjonen er å forene tre grupper. Da må man ta hensyn til hva de to andre gruppene ønsker. Da må man gi av sine egne interesser for å komme til en konsensus. Tanken bak prosjektet er å utvikle motstanden. Da ender man opp på noe som er realistisk, som dekker flere gruppers ønsker.

— Hvorfor sier du at det er kladd, spør Engh.

— Du bør ikke vektlegge det så mye. Det er et produkt som ikke er ferdig redigert.

- Gjorde du deg tanker om at det burde være mer redigert før du gikk til aksjon 22. juli?

— Absolutt. Men sikkerhetshensyn gjorde at jeg ikke kunne det. Norsk etterretning har så mye ressurser at umuliggjorde dette. Vi må ta hensyn til det, svarer Breivik.

Dommer Arne Lyng spør om eksempler på hva Breivik er uenig i.— Jeg personlig har en ganske kapitalistisk orientering. Men jeg erkjenner at å prøve å forene et bredt spekter av indidivder, da må man gi seg på det punktet. De fleste er orientert mot mindre kapitalisme enn det jeg er. På det punktet har jeg gitt etter, svarer Breivik.