I kveld er gatene fylt av kjærlighet, erklærte kronprins Haakon da han holdt appell til de over hundre tusen som fylte Rådhusplassen og sidegatene i Oslo mandag kveld.

— Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet, valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for. Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap, som savner, på alle som gjorde en heroisk innsats for å redde liv og gjenopprette tryggheten vår og på lederne våre som er blitt satt på vanskelige prøver de siste dagene, sa kronprinsen.

- Rammer oss alle

Han pekte på at de som oppholdt seg på Utøya og i Regjeringskvartalet var mål for terroren.— Men den rammer oss alle. Tydelig og forferdelig har vi sett hvor store konsekvenser enkeltmenneskers handlinger kan få, sa han.

Kronprinsen sa at etter 22. juli kan vi aldri igjen tillate oss å mene at våre tanker og holdninger er uten betydning.

— Vi skal møte hver dag rustet til kamp for det åpne samfunnet vi er så glad i. Kjære unge: Dere er vårt korrektiv, vårt mot, vårt håp. Dere skal forme og bestemme hvilket Norge vi skal ha. Hver og en er umistelig, men vi har mistet mange. Det Norge vi vil ha skal ingen ta fra oss. I kveld er gatene fylt av kjærlighet.

Et valg

Han sa vi står over for et valg, at ugjerningene kan ingen få ugjort, men at vi kan velge at ingen skal måtte stå alene.

— Vi kan velge å stå sammen. Det er opp til hver enkelt av oss nå. Det er opp til deg og opp til meg. Sammen har vi en jobb å gjøre. Vi vil ha et Norge hvor vi lever sammen i fellesskap med frihet til å mene og ytre oss. Hvor friheten er sterkere enn frykten.