Av Arvid Berentsen

Til Nes herredsrett nå i ettermiddag forklarte den tiltalte at han fikk vite om episoden av sin kone og medtiltalte Veronica Orderud (29) allerede før juleselskapet kom ordentlig i gang, men at han lovet sin kone ikke å si noe om hendelsen. Ifølge Veronicas forklaring skal det ha vært hennes halvsøster og medtiltalte Kristin Kirkemo Haukeland (28) som skjøt.

Per Orderud forklarte under andre dag av rettssaken nå i ettermiddag at han og konen ble enige om å legge lokk på skytingen fordi de fryktet det kunne ramme deres nevø (Kristins sønn) hardt hvis det ble kjent hva moren hadde gjort.

Under et politiavhør 21. juli 1999 — mens alle de fire tiltalte i drapssaken satt varetektsfengslet - forklarte Veronica Orderud seg om skytingeepisoden. Det ble mannen hennes umiddelbart gjort kjent med. Likevel tilbakeviste han gang etter gang, etter direkte spørsmål fra politiet, at han kjente til noen skyteepisode.

Da Kripos-etterforsker Espen Erdal 21. juli 1999 gjorde Per Orderud kjent med at konen hans nå hadde endret forklaring og forklart seg om skytingen, bad Orderud om å få snakke med sin forsvarer, advokat Cato Schiøtz.- Hva snakket du med forsvareren din om? spurte aktor Olav H. Thue under aktoratets eksaminasjon av Per Orderud nå i ettermiddag.

— Det er prinsipielt tvilsomt å spørre tiltalte om slike ting fra en samtale med sin forsvarer, dette er ting forsvareren har taushetsplit om, påpekte Schiøtz.

— Bakgrunnen for at jeg spør er at jeg ønsker å finne ut hva som foregår i hodet til Per Orderud når han sitter og lyver for politi og domstoler. Og bare dét, sa Thue.

Skyteepisoden har stått sentralt under rettssaken i Frogner grendehus store deler av ettermiddagen i dag. Aktoratet lurte også på hvorfor Per Orderud valgte å fortie episoden også etter at konen hans hadde forklart seg om den.

Det begrunnet den 46 år gamle bonden og juristen dels med løftet han hadde gitt Veronica og dels med at han fryktet politiet bare ville bruke selv små avvik mellom de tos forklaringer mot ham.

— Jeg var sikker på at det ikke ville bli tatt ut tiltale. Derfor ville jeg stå ved løftet, sa Per Orderud.

— Angrer du på at du løy om dette i ettertid? spurte Thue.

— I ettertid ser jeg at det kanskje var litt uklokt.

— Du hadde fått svettet litt mindre i dag om du hadde forklart deg om dette tidligere, bemerket aktor.

Ved siden av skyteepisoden har Per Orderuds bruk av en kjøpskontrakt med falskt navnetrekk av faren i tvisten om gården stått sentralt i retten til nå i dag. Begge de to episodene er episoder hvor påtalemyndigheten påviser at Per lyver.

— Hvorfor er det deg, og ikke Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød, vi skal tro på når det kan påvises at du har løyet om ting vi mener er sentrale i saken?

— Fordi jeg ikke har noe annet å gjøre, svarte Per Orderud.

Adresseavisen / Bergens Tidende / Stavanger Aftenblad