• Dommerne har satt en pris på Bjartes liv. Den er 13 år. Det synes vi er altfor lite. - Jeg ønsket at han skal sitte i fengsel ufattelig mange år.

Så han ikke glemmer hva han har gjort, sier Marit Berthelsen (57).

De har visst det i et halv døgn. Telefonen kom onsdag kveld. Det var bistandsadvokaten. Han gjorde slik de var lovet. Han ringte dem før pressen fikk resultatet.

En mann er dømt. Marit og Eskild (57) føler dommen som et nederlag.

De har fått noen flere svar. Men ikke slik de håpet.

— Ikke dom på bursdagen

— Vi er kommet et skritt lenger. Og vi er forberedt på en runde til i rettsapparatet, om det kommer. Men vi er skuffet, sier Marit Berthelsen.

— Jeg er provosert, sier ektemannen.

De synes sønnens liv er veiet og funnet lett av dommerne i Oslo.

En vase med fem gule roser står ved Bjartes plass i enden av stuen. Over dem stirrer politimannen fra et portrett på veggen. Bildet kunne vært tatt fra et livsstilsmagasin for menn. Han er glattbarbert på hodet. Han har skarpe trekk, smal nese og to kraftige rynker i pannen.

Han kunne vært fotomodell.

— Han var det, sier Marit.

— Han er fotogen, sier hun.

— Han var , sier han.

— Han gikk på catwalken noen ganger i Oslo.

Blomstene under bildet skulle egentlig stå på graven. Men forrige fredag var det så mange blomster der at Marit tok dem med tilbake. Det var Bjartes bursdag. Foreldrene ba Oslo tingrett om ikke å få dommen på bursdagen hans.

Det ønsket kunne dommerne etterkomme.

Leste obduksjonsrapport

De fulgte rettssaken hvert minutt i Oslo tingrett. Den eneste gangen de gikk ut, var da obduksjonslegen la frem rapporten og viste bilder. Datteren Hege (33) orket ikke å være i Norge i det hele tatt.

— Jeg leste obduksjonsrapporten hjemme i fred. Der fikk jeg bekreftet at legene ikke kunne gjøre noe får å redde ham.

Marit er sykepleier. Hun sier begge skuddene som traff Bjarte gikk gjennom hovedpulsåren. Han ville neppe overlevd det første skuddet.

— Jeg er skuffet over rettssystemet. Hvorfor får man så lav straff? Jeg føler 18 år hadde vært riktigere, sier Marit.

Dommerne lot pilen stanse på tretten år pluss erstatninger. Atten år minus tretten er fem. Bjartes foreldre mener de fem årene utgjør en forskjell. Marit og Eskild mener dommen er en provokasjon mot alle som mister sine kjære i drapshandlinger.

PROVOSERT: Marit og Eskild Berthelsen føler ingen lettelse etter at 27-åringen ble dømt til 13 års fengsel. - Det er en provokasjon, sier Eskild Berthelsen, som mener drapet burde vært straffet med 21 år. Hver dag tenner de lys på Bjartes grav på Askøy.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG