— Vi vil ha klima og rettferdighet, vi vil ha klima og rettferdighet.

Sangen runget på dekket da klimabåten fullastet med aktivister kom til København i formiddag. De 1200 deltakerne sto på akterdekket, slo takten med hver sin dommerklubbe, og etterlot ingen tvil om hvilket krav de hadde lastet skipet med; En god klimaavtale som kan bidra til en mer rettferdig verden.

35.000 underskrifter

Klimaskipet Pearl of Scandinavia ble tatt imot av Erik Solheim og Kevin Grose fra FN-sekretariatet. De fikk overrakt 35.000 norske underunderskrifter og hver sin enorme dommerklubbe fra Kirkens Nødhjelp.

— Jeg lurer bare på hvem jeg skal slå denne med. Er det Obama, eller kanskje Kinas statsminister Wen Jiabao, spøkte miljø –og utviklingsministeren.

Men generalsekretær i Kirkens Nødhjelp var kjapp til å svare.

— Nei, du skal bruke den til å vedta avtalen, svarte han til rungende applaus fra klimaaktivistene.

- Lite håp om avtale

Men Solheim ga aktivistene en liten realistisk kalddusj. Forhandlingene har bare beveget seg noen millimeter den siste uken. Skjer det ikke en stor fremgang den neste uken, blir det ingen avtale, mener Solheim. Hovedgrunnen er store uenigheter mellom USA og land som Kina og India.

Likevel har mange store forventninger når 120 statsledere ankommer København i slutten av neste uke.

— Verdenssamfunnet må tenke slik som bønder har gjort i alle år. Det er vårt ansvar å overlevere gården, det vil si jordkloden, til neste generasjon i like god eller bedre stand enn da vi fikk den.

Krav

— Vi er alle aktivister, men vi er fredfulle. Det kan være fint å minne om nå når vi kommer til København, sa Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Miljøministeren mottok aktivistenes krav:

— Vi krever at de rike landene forplikter seg til å kutte klimautslippene slik at temperaturøkningen blir langt under to grader og at de hjelper utviklingslandene til å klare det samme, sa Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Fikk klubbe

Direkte til Solheim sa Sommerfeldt følgende:

— Alle disse 1200 vil stå bak deg gjennom alle skritt du tar som medfører at kløften mellom fattige og rike blir mindre.

Sommerfeldt overrakte Solheim en diger dommerklubbe som symbol på at ministeren måtte hamre på plass en skikkelig avtale i København.

Fedre for klimakutt

De 1200 deltakerne på klimaseilasen representerer en mengde frivillige organisasjoner, men også flere privatpersoner har tatt turen.

Gårdbrukeren Thomas Cottis fra Løten synes det er fantastisk å oppleve at så mange vanlige folk engasjerer seg.

— Jeg har alltid vært opptatt av å ta vare på jorden, og på slike arrangement som dette er det fint å kunne inspirere hverandre, sier han.

Cottis har dannet sin egen organisasjon ”Fedre for klimakutt” og sier at han først og fremst gjør dette for barna sine. Han sier det samme som Solheim:

— Gården eller jorden skal overlates til barna våre i samme stand som den var da vi selv tok over, sier han.

Også venninnene Åse Møller-Hansen og Eli Raa Nilsen fra Bergen trives med å være på klimaseilas.

— Det har vært utrolig fint å være på båten. Det er viktig å inspirere hverandre til å tenke alternativt. Vi har alltid vært opptatt av miljø og rettferdig fordeling, sier bergenserne Åse Møller-Hansen og Eli Raa Nilsen.

KRISTIN JANSEN