På ukens andre rettsdag fortsatte rettsmedisinerne gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra Utøya. I dag var turen kommet til de ti som døde på Kjærlighetsstien.

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen i Kripos forklarte at de ti som døde her ble funnet liggende tett sammen, og delvis oppå hverandre.

Fire av de døde var fra Hordaland.

— Meget skoleflink

TARALD KUVEN MJELDE

Tarald Kuven Mjelde (18) fra Osterøy døde som følge av skuddskader i hodet.

I retten ble han av koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem beskrevet som en svært lun gutt med et stort samfunnsengasjement.

— Han var meget skoleflink, men blottet for arroganse. Han var et naturlig holdepunkt for dem han hadde rundt seg, sa Elgesem, som møtte på vegne av de etterlattes bistandsadvokat.

— Glad i alle

TORE EIKELAND

Tore Eikeland (21) døde på Kjærlighetsstien. Han døde av skuddskader i hodet. Eikeland, som var fra Osterøy, var leder i Hordaland AUF, og sto på åttendeplass på Arbeiderpartiets liste til fylkestingsvalget.

Han ville fått plass på tinget som en av 16 representanter.

— Tore var en omsorgsfull person som var glad i alle. Etter en tur til Uganda i 2010 skrev han et innlegg han valgte å kalle «La oss leve for hverandre», sa Elgesem.

Innlegget handlet om å bry seg, og sa mye om hvem Tore var og hva han sto for, sa han, og refererte fra leserinnlegget:

«Det kan være på sin plass å spørre seg hvor mye av den korte tiden en har på jorden en vil bruke på å frykte det fremmede og rase over medmennesker. Og hvor mye vil en bruke på å gjøre livet lysere for andre og bidra til at alle får det bra.»

Elgesem tok på seg oppgaven å lese opp minneord for de fire fra Hordaland, siden familiene følger saken fra Bergen, med sine respektive bistandsadvokater.

— Ustrålte livsglede

MONICA ISELIN DIDRIKSEN

Monica Iselin Didriksen (18) var fra Sund kommune, og døde på Kjærlighetsstien. Hun ble rammet av tre skudd, og døde momentant. Fjorårets sommerleir var hennes fjerde.

Hun ble beskrevet som en jente som tok sterk avstand fra mobbing, og brukte mesteparten av sin fritid på flyktningorganisasjonen Refugee Norge.

— Hun utstrålte livsglede, og mange opplevde å få fornyet energi av hennes varme klemmer. Hun hadde mot til å si fra når hun opplevde rettferdighet, sa Elgesem.

Da hun ble begravet møtte flere fra det lokale asylmottaket opp med roser.

— Tok vare på alle

SILJE STAMNESHAGEN

Silje Stamneshagen (18) fra Askøy. Hun døde på Kjærlighetsstien, av skuddskader i hodet.

Silje skulle begynne i tredje klasse ved Askøy videregående skole høsten etter sommerleiren på Utøya, som var hennes første leir.

— Silje var en livsglad og jordnær jente med stor omsorg for andre. Latteren var aldri langt unna, og hun tok godt vare på alle hun var glad i. Vi foreldre og søsken har fått et tomrom i livene våre som ingen kan fylle, sa koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren på vegne av familien.

Også i dag ble retten hevet før klokken 12. Mange etterlatte og pårørende hadde møtt opp for å følge gjennomgangen av obduksjonsrapportene for sine kjære.

Flere av tilhørerene gråt stille mens gjennomgangen pågikk.