Maria Amelie ble onsdag kveld pågrepet av politiet, og blir i dag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Den papirløse kvinnen fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2003. Nylig anmodet hun Utlendingsnemnda (UNE) om å omgjøre avslaget, men hun fikk ikke medhold skriver aftenposten.no.

— Vanlig praksis

Avslaget ble fattet av UNE i går, onsdag, og få timer senere ble Maria Amelie pågrepet og plassert i Politiets Utlendingsinternat på Trandum.

Les Aftenposten. nos intervju med kvinnen her.

— Det avgjørende fra UNEs side er at hun ikke har noe beskyttelsesbehov og derfor ikke får asyl, og at langvarig ulovlig opphold ikke er en type tilknytning som danner grunnlag for tillatelse. Derfor får hun ikke opphold på humanitært grunnlag. Hun er altså, som hun selv flere ganger har fremhevet, et ansikt som personifiserer hva som er vanlig praksis i slike saker, skriver UNE i en pressemelding.

- Behandlet som et haleheng

Advokaten til Maria Amelie, Brynjulf Risnes, sier til Aftenposten.no at hun aldri har fått behandlet saken sin på selvstendig grunnlag.

— Hun kom som barn, og er blitt behandlet som et haleheng til foreldrene, sier han.

Han mener det er flere helt spesielle forhold i saken som gjør at den burde ha fått en ny, separat behandling.

— Hun har en dramatisk bakgrunn med flukt fra hun var cirka 12. Hun kom til Norge som 16-åring, og har en ekstrem integrering i Norge. Bare på det grunnlaget bør man kunne gi henne opphold, fremholder advokaten.

Få opplysninger

Han ikke tror hun blir sendt ut av landet de nærmeste dagene.

— Jeg tror ikke det, da hadde det ikke vært grunn til å fengsle. Går de til fengsling, betyr det normalt at det er 2- 3 dager igjen, sier han.

Maria Amelie har ikke offentlig forklart hvorfor hun bør få beskyttelse, eller hvor hun og foreldrene kommer fra, bortsett fra at det er i Kaukasus. Heller ikke i sin egen bok kommer hun nærmere inn på det.

Risnes har foreløpig ikke lest avslaget fra UNE som ble fattet i går.

UNEs direktør Terje Sjeggestad var torsdag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Fengslingsmøtet starter klokken 14.