Først fredag klokken 12 får folket se hvordan hun ser ut, kongefamiliens nye medlem. Da vil fotografer fra pressen få ta bilde av babyen på Rikshospitalet.

Men den nærmeste familien står selvsagt først på listen over besøkende. Onsdag klokken 10.05, en drøy halvtime forsinket, kom dronning Sonja og kong Harald på offisielt besøk til prinsesse Märtha Louise og Ari Behns førstefødte, Maud Angelica.

Hastverk

Men høyst uoffisielt var besteforeldrene på besøk hos den lille allerede noen timer etter at hun ble født.

Besøket onsdag varte i knapt 20 minutter. Kongen hadde hastverk for å rekke høytidelig audiens på Slottet klokken 11. For selv nybakte bestefedre må passe jobben, og for kongen var onsdag en helt normal arbeidsdag som ble avsluttet med statsråd klokken 15.

Kongen kjørte for øvrig selv med dronningen i passasjersetet til sykehuset fra Kongsseteren, der kongeparet for tiden bor. Også da de dro til Slottet direkte fra sykehuset satt kongen ved rattet.

Sportsprestasjon

Kong Harald kunne fortelle at mor og barn var i fin form etter fødselen.

— Forbausende bra, synes jeg. En fødsel er jo litt av en sportsprestasjon og det er ikke rart at man blir litt sliten, la dronningen til.

Kongen ble spurt om lengden på barnet, og svarte korrekt 50 centimeter.

— Hvor langt er det, spurte en journalist - i håp om at også kongen ville vise størrelsen med hendene.

Men kongen lot seg ikke lure og svarte med en god latter: - Fem ganger ti centimeter!

De stolte besteforeldrene kunne også fortelle at de hadde holdt barnet og at det var god lyd i henne.

De hadde også sammenlignet den nyfødte med bilder av Haakon og Märtha som nyfødte og synes de så mange likhetspunkter.

Vakkert navn

Kongeparet har kjent til navnet Maud Angelica noen uker.

— Man kan jo si det slik at de forela det for oss, sa kongen, som understreker at han var svært fornøyd med valget.

Et fint og vakkert navn, var besteforeldrene enige om.

Gaver

Dronning Sonja hadde med seg to store gaveposer da hun kom til sykehuset.

— Praktiske gaver, opplyste hun på spørsmål fra det tallrike pressekorpset. Men hva som var i posene, ville hun ikke si noe om.

Utenfor sykehuset sto det mange skuelystne og ventet på kongeparet under det skiftende skydekket. Inne i vestibylen hadde en rekke ansatte ved sykehuset og mange unge pasienter fra barneavdelingen samlet seg. De hilste besteforeldrene med applaus ved ankomsten.

Ingen rød løper var lagt ut, men de kongelige gjestene ble tatt imot av sykehusdirektør Åge Danielsen og sjefen for kvinneklinikken, Thomas Åbyholm.

Og torsdag blir det et nytt møte mellom besteforeldre og barnebarn på sykehuset, kunne kongen fortelle. Men når mor, far og barn var ventet hjem, kunne han ikke svare på.

— De blir vel her noen dager, tror jeg, sa kong Harald.

PÅ VISITT: Kong Harald og dronning Sonja ankom onsdag formiddag Rikshospitalet for å besøke prinsesse Martha Louise og hennes nyfødte datter Maud Angelica.
FOTO: SCANPIX