KRISTIN JANSEN

Julebordsesongen er for lengst i gang og tallet på fulle folk i byen vesentlig høyere enn eller i året. Dette gjør at mange homofile opplever ubehagelig hetsing.

— Vi danset sammen, tok på hverandre og flørtet slik andre gjør. Etter en stund kom en full mann bort til oss og kalte oss for fitter. Han gjorde bevegelser med tungen og spurte om vi ikke hørte hjemme på Fincen, forteller Linn-Merethe.

Paret ga klar beskjed om at de ikke ønsket kontakt med mannen og bad han gå vekk. Han ble likevel hengende rundt dem helt til noen av de andre gjestene kom og dro han bort.

— Situasjonen var ekstremt provoserende. Den illustrerer at mange fremdeles har negative holdninger til homofile selv om de ofte bare kommer frem på fylla, sier 24-åringen, som er medlem av Arbeidsutvalget i Landsforening for lesbisk og homofil frigjøring (LLH)

Kjæresten er enig.

— Jeg tror det er mye hetsing i julebordsesongen, sier hun.

Vil ikke stå frem

De to jentene har vært sammen i tre måneder og er svært forelsket. Hendene deres søker seg stadig sammen og de ser på hverandre med det spesielle blikket som er så karakteristisk for to mennesker som er glade i hverandre. Men selv om paret ikke legger skjul på kjærligheten sin, vil Torunn ikke stå frem med fullt navn og gjenkjennelig bilde i avisen. Hun er redd for negative reaksjoner fra familien.

— Holdningen er at jeg kan gjøre som jeg vil, men ikke la noen få vite om det. Det er utrolig ille at det skal være på den måten, sier Torunn.

Paret har hatt flere ubehagelige opplevelser på grunn av legningen sin. Mange av vennene deres kan fortelle om det samme.

— Det som skjedde på julebordet er ikke en enkelthendelse, men et fenomen som mange opplever, sier Linn-Merethe.

1/4 er blitt diskriminert

Juridisk rådgiver i LLH, Stian Sigurdsen, bekrefter at mange blir trakassert. En undersøkelse fra 1999 viser at 25 prosent av alle homofile har opplevd diskriminering.

— Mange opplever trakassering på arbeidsplassen og ute på byen. En del opplever også vold på vei hjem fra utesteder, sier juristen som jobber spesielt med diskriminering.

Relativt mange episoder blir anmeldt, men få blir dømt for homotrakassering.

— Sakene er ofte vanskelig å bevise. Dessuten virker det som om politiet ikke har ressurser og kunnskap nok til å følge dem opp på en skikkelig måte, sier Sigurdsen.

FORELSKET: Linn-Merethe Rød og kjæresten Torunn ønsker å vise forelskelsen sin uten å få negativ oppmerksomhet fra fulle folk.<br/>Foto: MARITA AAREKOL