Lederen av helse— og omsorgskomiteen på Stortinget stopper ikke med det:

— Jeg setter et stort spørsmålstegn ved om hun bruker uthalingstaktikk overfor disse veteranene - om hun har stukket hodet i sanden og håper at det går over. Det er fine ord og lite handling over det hun har gjort, sier Nesvik.

Laila Dåvøy, KrF, reagerer på at forsvarsministeren i søndagens BT trekker frem at Forsvarets sanitet har gått gjennom helseregisteret.

— Hun kan ikke unnskylde seg med at de har gått gjennom helseregisteret. Det er jo ikke en undersøkelse, sier Dåvøy.

Venstres Gunvald Ludvigsen kaller behandlingen Irak-veteranene har fått for trist.

— Det er helt åpenbart at veteranene ikke er tatt på alvor. Myndighetene må være ansvarlig for å kalle dem inn, være proaktiv. Det er helt utrolig at de ikke har klart å kommunisere bedre, sier Ludvigsen.

Les BTs serie om veteranene her:

  • Kap. I:

Irakmarerittet som ingen fikk høre om

  • Kap. II:

Mørketiden

  • Kap. III:

Føler seg sviktet«Det går ikke an»

Lørdag fortalte BT del 3 om Irak-marerittet. Historien handlet om giftstoffene de norske soldatene ble utsatt for i Golfen, og hjelpen de i vinter ble lovet av statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen og Forsvaret.

KrFs Laila Dåvøy er svært overrasket over at Irak-veteranene ikke er blitt fulgt opp og undersøkt.

— Det er fortvilende. Jeg har levd i den tro at det ville bli gjort. Det er utrolig rart at statsråden ikke har sørget for det. Det går ikke an å gjøre slikt overfor mennesker som sliter slik disse veteranene gjør, sier KrFs representant i helse- og omsorgskomiteen.

«Forsvarets ansvar»

Anne-Grete Strøm-Erichsen hevdet i BT søndag at Irak-veteranene selv skulle ta kontakt med Forsvaret for å bli undersøkt, og at Forsvaret ikke har hørt noe fra dem. Men BT har dokumentasjon på at veteranene flere ganger har henvendt seg til Forsvaret og etterlyst svar på hva som skjer.

— Veteranene har ikke hørt et ord etter sine henvendelser, og det kan jeg ikke forstå, sier Dåvøy.

Harald T. Nesvik mener det er Forsvarets ansvar å ta kontakt, ikke de skadede veteranene.

— Anne-Grete Strøm-Erichsen må sammen med sine folk gå gjennom hva som ikke har fungert i denne saken, kartlegge situasjonen og få gjort de undersøkelsene som skal gjøres - umiddelbart, sier Frp-representanten og legger til at veteranene selv må få medvirke til en undersøkelse.

- Må styrke oppfølgingen

De skadede Irak-veteranene føler seg sviktet av forsvarsministeren.

— Hun må enten gå av eller skaffe seg nye rådgivere. Det er ikke riktig som hun hevder, at vi ikke har tatt kontakt, sier Trond Blankvandsbråten.

Både Nesvik og Dåvøy poengterer at saken illustrerer at soldater må få oppfølging over lang tid etter utenlandstjeneste.

— Ett år er altfor lite, og kompetansen i helsevesenet er altfor dårlig slik det er i dag, sier Nesvik.

Frp krever i skriftlig spørsmål svar på hva som konkret er gjort og vil bli gjort for de syke Irak-veteranene.

Arkivfoto: Bjelland, Håvard