• Den nye utlendingsloven vil gjøre det verre for unge jenter og gutter som står i fare for å bli tvangsgiftet, sier Shilan Shorsh.

Hun er leder for Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening og er ikke imponert over regjeringens nye utlendingslov.

— Jeg lurer på hvor mange unge innvandrere Bjarne Håkon Hanssen egentlig har snakket med, sier Shorsh.

Et av tiltakene i den nye loven er at mennesker som vil gifte seg med en person fra hjemlandet må tjene minst 200.000 kroner i året. Shorsh tror dette vil hindre unge mennesker med innvandrerbakgrunn i å få utdannelse.

— Nå kommer foreldrene til å tvinge dem ut i jobb i stedet, sier hun.

Shorsh mener det er svært viktig at unge mennesker med innvandrerbakgrunn tar utdannelse for at de skal bli kjent med norsk kultur.

— Fokuset må heller må rettes mot lederne i innvandrermiljøene. De som har respekt i miljøene må endre holdning om tvangsekteskap, sier Shorsh.

Hun mener også at det bør fokuseres på foreldrene.

— Egentlig trenger vi ingen ny lov. Det er allerede forbudt å tvinge noen til å gifte seg ifølge norsk lov. Det må foreldrene i innvandrermiljøene få klar beskjed om.

Et annet tiltak i den nye loven er å utplassere minoritetsrådgivere på videregående skoler.

— Dette høres bra ut, men disse rådgiverne kan ikke være hvem som helst. Det er viktig at de kjenner innvandrermiljøene og har rett kompetanse, sier Shorsh.

Hun mener også at rådgiverne må drive oppsøkende virksomhet.

— Det holder ikke at de bare sitter på et kontor, sier Shilan Shorsh.

VIL BLI HØRT: ¿ Politikerne må høre på oss som kjenner innvandrermiljøene før de innfører tiltak mot tvangsekteskap, sier Shilan Shorsh. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ