Utviklingsministeren blir mottatt som en helt i Sudans hovedstad Khartoum.

— Vi har mye å takke Norges utviklingsminister for. Hilde er fredens lysbærer, sier viseutenriksminister Najib al Khair.

Visepresident Ali Osman Taha - som mange mener er Sudans egentlige sterke mann - stemmer i jubelkoret.

— Det er på tide å gi klar honnør til rollen Norge og Hilde har spilt i fredsprosessen. Hun har vært svært hjelpsom og har fulgt prosessen hele veien, sier han.

Sikre freden

Å sikre freden og gjenoppbyggingen av Sudan er hovedhensikten med utviklingsministerens besøk.

I løpet av en drøy ukes rundreise i landet skal hun møte representanter for både myndighetene i hovedstaden Khartoum og lederne for opprørsbevegelsen SPLM i Sør-Sudan. I tillegg reiser hun til Darfur for å vurdere situasjonen der med egne øyne.

Med seg i bagasjen har utviklingsministeren løfter om norske soldater til den internasjonale FN-styrken som skal opprettes, og løfter om penger til gjenoppbyggingen. I tillegg tok hun med en avlyttingssikker mobiltelefon til SPLM-leder John Garang, slik at de to kan fortsette å snakke uforstyrret sammen.

Milliardbistand?

Hvor mye norsk bistand til Sudan det er snakk om, vil Frafjord Johnson foreløpig ikke si noe om. Men etter det NTB erfarer kan det dreie seg om beløp i milliardklassen. Sudan kan dermed bli en av de største mottakerne for norsk bistand.

— Vi kommer til å legge opp til flerårige bidrag, som jeg vil forankre så sterkt jeg kan. Vi kan ikke risikere at Norge, av alle, skal svikte Sudan, sier utviklingsministeren til NTB, mens tanken om et regjeringsskifte til høsten spøker i bakgrunnen.

I tillegg ønsker Norge å delta i en internasjonal kommisjon som skal overvåke fredsprosessen i Sudan.