— Her er mange gode lærere som har masse erfaring. Men også de som kanskje burde vært pensjonister, sier Morten Falbach.

Han har nettopp begynt på andre året på forsøkslinjen estetiske allmennfag på Årstad videregående. Med 1350 elever er skolen en av Norges største.

Ingen private tilbud

Morten søkte på nettet da han skulle velge skole i fjor, både blant offentlige og private alternativer. Som kunstinteressert måtte han se blant de offentlige for å finne sitt førstevalg.

— Praktiske fag var det nesten bare de offentlige som hadde, sier Morten.

Bare en av skolene som søkte Utdanningsdirektoratet om å etablere privat skole fra høsten, ønsket å starte yrkesfag.

Alle andre ville gå i gang med de rimeligste og mest populære linjene som allmenne fag, medier og kommunikasjon og salg- og servicefag.

- Litt utenfor

En fordel med Årstad er at opplegget der er forutsigbart og trygt, mener 17-åringen.

— Vi har vanlig skoledag, med friminutter og storefri. Da jeg begynte i første, visste jeg hvordan opplegget vil bli både i andre og tredje.

Morten er eneste gutt blant noen og tjue jenter. I utgangspunktet hørtes det kult ut.

— Jentene er greie, men jeg føler meg av og til litt utenfor. Det er grenser for hvor lenge jeg finner det interessant å diskutere artikler i Henne.

Hans oppfatning av private skoler er at de tar inn de mest engasjerte og skoleflinke elevene.

«Gratis» til 2000 kroner

— På Årstad finner du alle typer folk, og det kan være kjekt det også, mener 17-åringen, som innrømmer at miljøet kan bli litt i største laget.

De 1350 elevene tilhører mange avdelinger og holder til i flere bygninger over et større område.

— Det er ikke så lett å bare gå bort til noen og si: hei, jeg går her på skolen jeg også.

Selv om den offentlige skolen i utgangspunktet skal være gratis, får Morten utgifter på knappe 2000 kroner året i tillegg til prisen for bøkene. Som kunstelev må han betale ekstra for utstyr som maling, pensler og lerret.

— To tusen kroner er ikke mye, men det er et godt prinsipp at den offentlige skolen er gratis, seier Mortens far, Arne Falbach.

— Morten fikk velge den skolen han helst ville gå på, om den var privat eller offentlig betydde ikke noe for oss, sier Falbach.