Klokken 10 tirsdag ble revidert nasjonalbudsjett lagt frem av finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap). Ikke mange minuttene senere var opposisjonslederne på plass i Stortingets vandrehall for å gi sine synspunkter på revideringen av budsjettet. Ingen av dem var spesielt imponert over Regjeringen.

— Mitt første inntrykk er at her har de bare snudd bunken, for her var det ikke mye nytt, sier finanspolitisk talsmann for KrF, Hans Olav Syversen, til Aftenposten.no.

Han peker på at det finnes flere sektorer han mener trenger midler nå.

— Regjeringen burde ha tatt fatt i noe akutt. Køen for rusmisbrukere er altfor lang, over 4000 står i kø for rusbehandling. Flere politidistrikt må kutte i stillinger, og vi har et barnevern i krise. Dette burde regjeringen ha tatt tak i i revidert budsjett, sier han.

Ikke imponert over Mongstad Partiets stortingsgruppe går nå gjennom redegjørelsen for utsettelsen av Mongstad-utbyggingen, men foreløpig er ikke Syversen imponert.

— Et forsvarsskrift, kaller han det, og legger til at han mener at når man skal utsette Mongstad kunne man satt i gang andre klimatiltak for å kompensere, for eksempel på Kårstø.

— Regjeringen har mistet sin miljøprofil, men det gjorde de lenge før dette budsjettet ble fremlagt, sier Syversen.

Viljeløs regjering Trine Skei Grande, leder i Venstre, er heller ikke imponert over Regjeringens klimabevilgninger, og mener redegjørelsen for Mongstad-utsettelsen er tynn.

— Regjeringen har et enkelt forhold til ordet redegjørelse. Det er snakk om to sider om Mongstad-utsettelsen. De burde ha omprioritert mer midler til kunnskap og miljø, sier Skei Grande til Aftenposten.no.

Hun mener Regjeringen har mistet sitt engasjement.

— Regjeringen tar ingen grep for fremtiden, og har fjernet alle politiske prioriteringer. Jeg lurer på hvorfor de ville vinne valget når de ikke vil noe for landet, denne Regjeringen er viljeløs, mener hun.

Hun klarer dog også å sette fingeren på noe positivt.

— Det er bra at vi bruker litt mindre oljepenger nå enn det som var varslet, sier hun.

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, er ikke like imponert over lavere oljepengebruk.

— Det skyldes ikke Regjeringens prioriteringer, men høyere skatteinntekter og utbytte fra statsinntektene. Dette kaller man ikke prioritering, man kaller det flaks, sier han til Aftenposten.no.

I det reviderte nasjonalbudsjettet varsler Regjeringen en betydelig nedgang i oljeinntektene etter 2015.

— Dette er en utfordring for det norske samfunnet. Det gir Arbeiderpartiet gode kort på hånden for å få til ny oljevirksomhet i nord, samtidig som det svekker SVs argumentasjon, sier Sanner.

Oljen en sovepute SVs finanspolitiske talsmann, Lars Egeland, er imidlertid fornøyd med budsjettet, og trekker særlig frem den økte togsatsingen.

— Bevilgninger til økt vedlikehold og penger til Oslo-Ski-dobbeltsporet er veldig bra. Det viktigste i jernbanesektoren nå er å få ting til å skje fort, sier han til Aftenposten.no.

Han mener at utsiktene til lavere oljeinntekter vil føre til at vi må sikre at vi ikke har en så oljeavhengig industri og finne nye løsninger.

— Oljeinntektene har blitt en sovepute for Norge, sier han.

IKKE IMPONERT: - Regjeringen har mistet sin miljøprofil, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann i KrF. Arkivfoto: Scanpix
IKKE IMPONERT: Høyres Lars Tore Sanner mener regjeringens reduserte bruk av oljepenger skyldes flaks, ikke prioriteringer. Arkivfoto: Scanpix