Offentliggjøringen av flere hundre tusen dokumenter fra USAs utenrikstjeneste vil utvilsomt sette amerikanske diplomater i forlegenhet. Materialet inneholder lite smigrende beskrivelser av politiske ledere i en rekke land som regnes blant USA nærmeste venner.

Men eksperter og kommentatorer har svært ulike oppfatninger om hvilke langsiktige konsekvenser lekkasjen vil få.

Den britiske avisen The Guardian, som selv deltar i offentliggjøringen av dokumentene, skriver at amerikanske myndigheter selv har lagt dem ut på et intranett som brukes både av sivile og militære tjenestemenn.

Det betyr angivelig at de har vært fritt tilgjengelig for rundt 3 millioner mennesker. Så mange amerikanere har en sikkerhetsklarering som har gjort det mulig for dem å lese de hemmelige dokumentene.

Uhøflige diplomater — Regjeringer har en tendens til å hemmeligstemple så mye informasjon som mulig, uavhengig av om det er et virkelig behov for det eller ikke. Den virkelig hemmelige informasjonen er etter min mening fortsatt ganske trygg. Den havner neppe på WikiLeaks, sier professor Michael Cox ved den britiske tankesmia Chatham House.

Han sier lekkasjen viser hvor vanskelig det er å holde på hemmeligheter i dataalderen. Men Cox tviler på om avsløringene vil føre til noe sammenbrudd i internasjonale relasjoner, slik flere land har advart mot.

— Diplomater har alltid sagt uhøflige ting om hverandre privat. Og det er noe alle har visst hele tiden.

Professoren får støtte fra Christopher Meyer, tidligere britisk ambassadør til USA.

— Dette vil ikke føre til at diplomatene blir mindre åpenhjertige. Men folk vil nok se nærmere på sikkerheten knyttet til elektronisk kommunikasjon og arkiver, sier han.

- Livsfarlig Andre mener avsløringene vil få langt mer alvorlige konsekvenser, og amerikanske myndigheter hevder selv at lekkasjen vil kunne sette liv i fare.

Italias utenriksminister Franco Frattini frykter at offentliggjøringen av dokumentene vil bli «diplomatiets 11. september», som kan ødelegge tilliten mellom land.

At omfanget av lekkasjen gjør den historisk, framheves av det tyske magasinet Der Spiegel, som i likhet med The Guardian har fått tilgang til dokumentene tidligere enn andre medier.

«Aldri tidligere i historien har en supermakt mistet kontroll over så store mengder sensitiv informasjon», skriver magasinet i en kommentarartikkel. Her pekes det også på at tilliten som USAs allierte har til amerikanske myndigheter, vil bli satt på en hard prøve.

Frykter Iran Blant avsløringene som har fått størst oppmerksomhet så langt, er opplysningen om at Saudi-Arabia flere ganger skal ha bedt USA om å angripe Iran for å stanse landets omstridte atomprogram.

Videre skal amerikanske diplomater ha fått i oppgave å skaffe fingeravtrykk og DNA-prøver fra Ban Ki-moon og andre ledere i FN.

En rekke internasjonale ledere omtales i lite positive ordelag, og en av dem som får gjennomgå hardest, er Italias statsminister Silvio Berlusconi. Ifølge en navngitt amerikansk diplomat er han tankeløs, forfengelig og en lite effektiv leder.

Statsministeren er angivelig så glad i å feste at han ikke får tilstrekkelig hvile. Og han beskyldes for å ha svært tette bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Berlusconi selv skal imidlertid ha tatt avsløringene med stor ro. «Han fikk seg en god latter», forteller kilder som det italienske nyhetsbyrået ANSA har snakket med.