• Det har vært en enestående feiring. Helt fantastisk, sier prinsesse Märtha Louise til Bergens Tidendes nettavis.

Det var 17. mai, Cutty Sark og Hansadagene på en gang da bergenserne hyllet prinsesse Märtha Louise i ettermiddag. Folk gikk mann av huse da hun sammen med sin kjære Ari, den norske kongefamilien og utenlandske gjester vandret rundt på Bryggen og fisketorget lørdag ettermiddag.

Hyggelig

Politiet opplyser til Bergens Tidendes nettavis at rundt 20.000 mennesker fant veien til sentrum for å hylle prinsessen på hennes 30-årsdag.

Klokken 15.10 — ti minutter forsinket - startet kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, kronrins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Astrid, sveriges kronprinsesse Victoria og danmarks kronpris Fredrik på vandringen fra Bradbenken til Fisketorget. Turen tok rundt 45-minutter.

Veldig hyggelig

Prinsesse Märthas kjæreste, Ari Behn, hadde ingen grunn til å være trist denne flotte høstdagen.

— Det er veldig hyggelig. Turen til Lysøen var en utrolig opplevelse, sier den kjente forfatteren til bt.no.

— Hva ga du Märtha i fødselsgave?

— Det er en hemmelighet.

Jubel på Lysøen

Tidligere på dagen ankom prinsesse Märtha Louise med følge Lysøen. Der ble hun tatt imot av et jublende publikum med flagg og blomster.

Klokken 12.00 i formiddag dro de kongelige og deres gjester med HSD-katamaranen «Vingtor» fra Bryggen i Bergen og ut til komponisten Ole Bulls hjem Lysøen.

Blomster

Flere småbåter hadde tatt turen ut til Lysøen og like ved villaen sto et 40-talls personer med flagg og blomster. Enkelte barn fikk også anledning til å overrekke bursdagsbarnet friske blomster. Etter en halvtimes konsert på Lysøen ble det tid for en kort omvisning før prinsessen og hennes gjester satte kursen tilbake til Bergen, der hun nå skal spasere en tur på Bryggen og Fisketorget. Allerede nå er det massevis av mennesker som har samlet seg, så prinsessen kan vente seg et stort oppmøte fra skuelystne bergensere.

Fikk klem av Ari

Det kanskje mest oppsiktsvekkende var at prinsessen fikk bursdagsklem av Ari Behn da hun skulle om bord i fergen.

Märtha Louise, kronprinsparet og kongeparet kom første til kaien. En stund senere kom alle gjestene i samlet tropp.

Først ute var kronprins Frederik av Danmark og prins Nikolaus av Grekenland. Etter dem oppsto det en lang kø av gjester som ville gratulerte prinsessen med 30-årsdagen før de gikk om bord i båten. Alle ville klemme prinsessen på denne dagen. Langt bak i køen sto Ari Behn og pratet med regjeringens representant, statsråd Trond Giske. Da gikk det et begeistret utrop gjennom flokken av pressefotografer og hoffreportere som sto ved landgangen: Endelig skal vi få det bildet der Märtha Louise og Ari Behn klemmer hverandre i full offentlighet!

Hilste på prinsessen

Det var ikke mange andre enn de inviterte gjestene som fikk håndhilse på prinsessen da hun gikk om bord i båten lørdag formiddag. En av de få var 4 år gamle Kamilla Furrebøe fra Åsane i Bergen. Hun hadde stille og rolig tatt oppstilling ved landgangen.

Kamilla fikk håndhilse både på Märtha Louise, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsesse Mette-Marit bøyde seg også ned og pratet med Kamilla før hun måtte gå om bord i båten. Der samlet prinsesse Märtha Louise og hennes gjester seg på øvre akterdekk og vinket til folket da båten seg ut Vågen.

KLEM OG ROSE: Prinsesse Martha Louise fikk på sin 30-årsdag klem av sin kjæreste, Ari Behn i full offentlighet på Bryggen.
FOTO: SCANPIX