KRISTIN JANSEN

— Jeg har vært i kontakt med nære slektninger som forteller at kvinnen og barna hennes er pågrepet. De er nå hos politiet i Teheran og familien har ikke klart å få kontakt med dem, sier advokat Knut Mannsåker som representerer den 28 år gamle trebarnsmoren.

I vurderingen fra UNE heter det at «det ikke var tilstrekkelig sannsynliggjort at klageren ved retur til hjemlandet ville bli utsatt for forfølgelse». Knut Mannsåker har sendt brev til den norske ambassaden i Iran og bedt dem undersøke forholdene nærmere.

— UNE hevder at det ikke var fare for at kvinnen ville bli forfulgt i hjemlandet. Nå er hun tatt av politiet og det viser at de tok feil, sier Mannsåker.

Levde i skjul

Barna på syv, ni og tretten år har i halvannet år bodd hos sin tante på Smørås. Moren deres har levd i skjul etter hun fikk avslag på sin søknad om asyl i november 2003. Da politiet oppdaget henne, ble hele familien sendt ut i rekordfart. Knut Mannsåker tok umiddelbart kontakt med UNE og varslet at han ville sende en stevning. Utvisningen ble likevel gjennomført som planlagt få timer senere. Dersom saken skal kunne prøves på nytt må kvinnen komme seg tilbake til Norge

— Eneste mulighet er at hun kommer seg hit på ulovlig vis, sier Mannsåker.

Alenemoren dro til Norge i 2001. Hun fortalte at hun ble forfulgt i hjemlandet fordi søsteren hennes var gift med en bahai, som er en religiøs minoritet i Iran. Både barna og faren hennes skal ha sittet i fengsel på grunn av svogeren. Ifølge forklaringen hennes er ektemannen forsvunnet.

— Som enslig mor er kvinnen svært utsatt for overgrep, sier Mannsåker.

Ikke krav på hjelp

Norske myndigheter har likevel ikke trodd på historien hennes.

— Vi vurderer asylsøknader blant annet på bakgrunn av rapporter vi får fra det aktuelle landet. I dette tilfellet var det mye som talte imot det kvinnen sa. Vi kjenner blant annet ikke til at det er vanlig å forfølge slektninger til religiøse minoriteter i Iran, sier nemndleder i UNE, Kjetil Larsen.

Han er ikke kjent med opplysningene om at kvinnen og de tre barna skal være arrestert i Teheran.

— Dette trenger ikke å bety noe annet enn at myndighetene ønsker å vite hvem de er, sier Larsen.

— Har ikke norske myndigheter noe ansvar for asylsøkere som opplever fengsling og forfølgelse i hjemlandet etter utvisning?

— Det er kun personer i Norge som har krav på vår bistand. Men dersom vi får skriftlig informasjon som endrer vår oppfatning av situasjonen vil vi vurdere videre undersøkelser, sier Larsen.