— Jeg har tatt opp dette, og ingen i Arbeiderpartiets forhandlingsdelegasjon på Soria Moria var kjent med at utbyggingen av Hattebergvassdraget var klarert med Ap. Statsminister Jens Stoltenberg har også sagt at han ikke er kjent med noen klarering.

Avisen Nationen skrev i går at regjeringen Bondevik og olje- og energiminister Thorhild Widvey klarerte Hatteberg-utbyggingen med Ap før beslutningen ble banket i statsråd.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) fikk saken på sitt bord bare timer etter at regjeringen Stoltenberg tok over makten, men hun benyttet ikke anledningen til å stoppe saken. Det har vakt sterke reaksjoner i SV som er motstander, selv av en svært beskjeden utbygging.

Tidligere stortingsrepresentant Ranveig Frøiland (Ap) ble navngitt som den som klarerte utbyggingen. Det avviser Frøiland overfor Bergens Tidende.

— Stortinget behandlet denne saken for ett og et halvt år siden. Da fikk regjeringen alle fullmakter til å avgjøre den. Det ble arbeidet med en løsning i mai og juni, og da var jeg involvert. Siden hørte jeg ikke noe før jeg ble oppringt av olje- og energiminister Widvey den dagen regjeringen gjorde sitt vedtak, og da ble jeg bare informert om at en beslutning var tatt. På det tidspunktet var jeg ikke lenger stortingsrepresentant, sier Frøiland som gjentar at regjeringen Bondevik ikke trengte å avklare noe som helst, all den tid de hadde alle fullmakter fra Stortinget. Alle partier på Stortinget, bortsett fra SV, sto bak fullmakten til regjeringen, sier Frøiland.

Hun understreker at utbyggingen er svært beskjeden, og at hun selv også var svært kritisk til søknaden om en større utbygging.

FORNØYD: SV-leder Kristin Halvorsen er fornøyd med den første tiden i regjering.
Håvard Bjelland