Apelthun Sæle kan ikke se noen grunn at KrF får et løft med Knut Arild Hareide som ny leder.

— Jeg tror Hareide blir leder og at de to nestlederne, Dagrunn Eriksen og Inger Lise Hansen, fortsetter. I så fall ligger veien åpen for et nytt kristent alternativ. I alle fall om bekjennelsesparagrafen blir strøket.

Utsatt for karakterdrap

Den tidligere stortingsrepresentanten er svært kritisk til hva som skjedde i dagene før partileder Dagfinn Høybråten annonserte sin avgang lørdag.

— Dagfinn har fått en tøff behandling, som jeg ikke synes er verken verdig eller kristelig. Det som tok knekken på han, var nok Ingebrigt Sørfonns utspill på TV lørdag. «Vennen» var med på et karakterdrap. Det var dårlig gjort. Det er mer utålelig med anonym kritikk, men det sårer mer når en «venn» går ut, sier Apelthun Sæle.

Selv kan hun ikke gå god for Sørfonns kritikk.

— Og jeg har sittet i sentralstyret, landsstyret og stortingsgruppen i flere år.

Kamp mellom ideologier

— Hva er galt med Dagfinn Høybråten?

— Det er ikke noe galt med han. Problemet er ikke lederstilen, slik mange hevder. Han er sikkert ikke verre enn de fleste andre. Dette er en kamp mellom verdikonservative og verdiliberale, en kamp om KrF skal ha en siste legitimitet som et verdikonservativt parti. Det har vært mange harde tak i partiet de siste årene. Grasrota har forventet mye av Dagfinn, men han har måttet gjøre mange kompromiss. De verdiliberale, med Inger Lise Hansen i spissen, tar makten. Derfor går gallupen totalt i ball.

- Var det rett av Høybråten å trekke seg?

— Jeg forstår at han er sliten, men partiet vinner ikke på at han går - med mindre det blir en total endring i ledelsen og partiet kommer tilbake som en verdikonservativ kraft. Da må hele ledelsen skiftes. Alle bør gå, sier hun.

Apelthun Sæle mener det ikke er Høybråtens skyld at det går så dårlig med partiet, ikke mer enn noen andres skyld.

— Problemet er den politiske linjen og at tilliten hos grasrota er forvitret. Det viser 3,2 prosents oppslutning på meningsmålingen.

Fire fløyer

Apelthun Sæle sier hun den siste tiden har fått mange henvendelser fra folk som ønsker Karl Johan Halleraker, Gunnar Prestegård og henne selv inn i KrF-ledelsen.

— Spørsmålet er hvordan partiet kan få tillit hos de velgerne som tror at Bibelen er en ideologi, en tankekraft, som kan vri Norge tilbake mot Gud. Hvordan kan de få inn folk med en slik brann i sitt hjerte inn i ledelsen.

Apelthun Sæle mener programmet er godt nok, men at de rette sakene må betones.

Hun skisser opp et parti delt i fire fløyer:

  • Det verdikonservative høyre: Med folk som Anita Apelthun Sæle selv.
  • Det verdiliberale høyre: Med folk som nestleder Inger Lise Hansen.
  • Det verdikonservative venstre: Med folk som leder Dagfinn Høybråten.
  • Det verdiliberale venstre: Med folk som Valgerd Svarstad Haugland.
  • KrF har alltid slitt med å holde høyresiden og venstresiden sammen, men har klart det på grunn av engasjementet om hjertesakene. I den siste tiden har hjertesakene kommet under debatt. Verdiliberale mennesker synes ikke hjertesakene er så viktige. De vil kjøre frem miljø, u-hjelp og menneskerettigheter. Jeg er enig i alle de sakene, men det er ikke derfor jeg er med i KrF.

— Vi må ta vare på de som har stemt på KrF de siste 10–20 årene og som ønsker at kristne verdier skal prege samfunnet sterkere og som ikke vil ha en regjering til venstre. Folk er fortvilet over avkristningen, sier hun.

Hvem bør lede KrF de nærmeste årene? Si din mening i kommentarfeltet under!