Parlamentarisk leder i Høyre, Oddvard Nilsen er helt på linje med Solberg.

Etter landsmøte i Oslo denne helgen er Hordaland i den unike posisjon at både partileder i det største regjeringspartiet og parlamentarisk leder kommer fra fylket. Av de største utfordringene de to gjerne skulle gjort noe med trekker begge frem Hardangerbroen.

Handler om Hardanger

— Det handler ikke om øst - vest forbindelse mellom Oslo og Bergen og villreinen på Hardangervidda. Det handler rett og slett om utviklingen i Hardanger og muligheten for nyskapning i hele denne regionen, sier Solberg.

— En bro vil også bygge et felles arbeidsmarked og mentalt bety mye for å skape tro på fremtiden, tror Nilsen.

— Jeg tror broen kommer, men jeg frykter at den kommer for sent, sier Solberg.

Bergen blir vinneren

— Vil Bergen og Vestlandet merke noen fordeler med den nye partiledelsen?

— Allerede i uken som kommer legger vi frem en nye inntektsfordeling til kommunene, der Bergen går ut som den absolutte vinner. 80 kommuner vil få mer, mens resten vil få mindre. Fokuset kommer selvfølgelig til å bli på alle de som får mindre, og at jeg deler ut mest penger til min egen kommune. I slike situasjoner blir jeg sårbar når konsekvensene faller slik ut. Men jeg har ikke problemer med å stå for at Bergen vil få mest. Her dreier det seg om prinsipper, og vi ønsker å føre selskapsskatten tilbake til kommunene, sier Solberg.

Selv om det her er prinsipper har hun likevel ingen problemer med å innrømme at det er lettere å lukke øynene for urimeligheter som er langt borte.

Øks i posten

— Ordførere langs Vestlandet, med Herman Friele i spissen, har skrevet under på et opprop for lavere særskatt til oljeselskapene for å øke aktiviteten i oljeindustrien. Har dere gjort noe konkret for å støtte ordføreropprøret?

— Jeg vil ikke kalle et dannet brev fra åtte ordførere for et opprør. Du må huske at jeg har fått tilsendt økser i posten fra Senterparti-ordførere.

Hun har merket seg at Arbeiderpartiets Olav Akselsen støtter selskapenes krav.

— Akselsen er blitt den største talsmannen for de rike her i Norge. Først var det skatten til rederne og nå til oljeselskapene, sier Solberg.