Siden 22. juli har Nordre Buskerud politidistrikt levd med spørsmålene og kritikken etter terrorangrepet på Utøya hengende over seg.

I dag kom det lengste norsk politi har gått i en «frifinnelse» av politiaksjonen ved Utøya. De to første politimennene som kom til landsiden av Utøya er blitt kritisert for at de ikke klarte å komme seg til Utøya.

— Ingen vegret seg på noe tidspunkt for å ta seg til Utøya, sier Olav Sønderland til bt.no.

Samtidig skriver Dagbladet i dag at politiet i Nordre Buskerud har laget scenarier der de sparte 16 minutter.

Preget

Sønderland leder utvalget som i mars skal levere sin sluttrapport over politiets håndtering av 22/7.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sier at terrorangrepet har preget politistasjonen på Hønefoss sterkt.

— Jeg er glad for at det vi har ment, at våre mannskaper gjorde maksimalt for å redde flest mulig liv, ble bekreftet i dag. Det er godt for dem å kunne få den bekreftelsen, sier Hammer.Hun sier hun forstår at pårørende stiller spørsmål.

— Politiet er en profesjonell organisasjon, og det er ikke rart at vi får mange spørsmål i en så spesiell sak. Men det er klart at Nordre Buskerud er et lite politidistrikt med få ansatte. Vi har nok opplevd at det har vært en tung tid, sier Hammer.

- Lite lærende

Samtidig er Sønderland og hans utvalg blitt kritisert for to ting: At de ikke tar nok selvkritikk - og at de ikke vil offentliggjøre den ferdige evalueringen fra Nordre Buskerud politidistrikt.

— Det er ingen tegn til selvkritikk på noen områder, og det overrasker meg at man ikke fant noe som helst å rette opp i hele aksjonen, sier Anders Anundsen (Frp), leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NRK.

Hammer sier hun ikke er enig i kritikken.

— Noen sier de opplever politiets kommentarer som lite lærende. Det er jeg ikke enig i. Jeg mener vi gjør dette evalueringsarbeidet nettopp for å finne ting å lære, sier Hammer.

Ønsker frigjøring

BT er kjent med at det er et stort ønske i Nordre Buskerud politidistrikt om at deres rapport skal bli offentliggjort.

Politimesteren sier det slik:

— Om Politidirektoratet på noe tidspunkt måtte ønske å offentliggjøre vår rapport, har vi ikke noen kommentarer til det, sier Hammer.

Sønderland selv sier alle delrapportene, inkludert den fra Nordre Buskerud, vil bli frigitt når hovedrapporten fra hans utvalg er ferdig i mars.

— Da blir de offentliggjort. Vi holder på at det blir galt å offentliggjøre deler og bruddstykker før helheten, sier Sønderland.

FORNØYD: Politimester Sissel Hammer.
Bendiksby, Terje