• Så det er ikke-røykerne som koster samfunnet mest? Det har jeg lenge hatt en mistanke om, sier humorist og storrøyker Per Inge Torkelsen (bildet).

— Det er jo ikke-røykerne som lever lengst. Og her i Norge betaler vi røykere noe så voldsomt med avgifter. Det må da finansiere ganske mange år på sykehjem, sier Torkelsen. Selv røyker han 20 sigaretter om dagen. Det har han gjort i 30 år.

— Selvfølgelig er det trist at røykere lever kortere, men så slipper vi i hvert fall å høre at vi ligger samfunnet til byrde på grunn av røykingen vår! Jeg oppfordrer ingen unge til å begynne å røyke; det er dyrt og det er helseskadelig. Men jeg synes at hysteriet med å nekte eldre folk å røyke, har tatt fullstendig overhånd, sier Per Inge Torkelsen til BT.

Han er medlem i en nyetablert folkeaksjon for røykere, og har nettopp begynt å skrive på en bok som skal ta for seg de positive sidene med røyking. Tittelen blir «God røyk og godt nyttår».

— Jeg tror grunnen til at mange røykere dør tidlig, er at de blir fratatt røyken. Når folk har røykt i 40-50 år, tror jeg det kan være helsefarlig å slutte. Det tar fra røykerne roen, kosen og den mentale balansen. Trivselsfaktoren med røyking blir tillagt altfor liten vekt, syns jeg, sier Per Inge Torkelsen.

Høyres byrådslederkandidat Monica Mæland røyker fortsatt litt - etter mange forsøk på å trappe ned.

— Oppsiktsvekkende, er hennes reaksjon på de nye forskningsresultatene.

— For ens egen del er det viktig å slutte å røyke, uansett kostnader for samfunnet. Samtidig synes jeg det er greit at slike nye opplysninger kommer frem. Det gjør ikke noe at det blir noen færre argumenter mot røykerne. De er et jaget folkeslag, og blir dårlig nok behandlet fra før, sier Mæland.

Frank Aarebrot røyker, men tror at ikke-røykerne har bedre individuell livskvalitet. De er i bedre form, påpeker han.

— Det er ikke hyggelig at folk går hen og dør på grunn av røykingen. Men vi vet jo at ikke-røykerne lever lengre. Jeg kan tenke meg at mange av dem er veldig helsebevisste, og derfor oppsøker helsevesenet ofte. Dessuten tror jeg de fleste hypokondere er ikke-røykere, sier Frank Aarebrot.