Oddvard Nilsen visste ikke helt hva han skulle tro da han i går morges åpnet Bergens Tidende og leste kraftsalvene fra Carl I. Hagen mot regjeringen.

Her var noe som ikke stemte. De to parlamentariske lederne har kontor vegg i vegg i Stortinget og stikker hodene sammen rett som det er. Snakket Frp-lederen mot bedre vitende da han sto frem i BT og beklaget seg over regjeringens gjøren og laden?

— Feil beskrivelse

— Ja, han taler absolutt mot bedre vitende, for den beskrivelsen han gir er rett og slett feil! Hagen burde snarere ha skrytt av alt det han har fått gjennomslag for i løpet av disse to årene.

Husk på at han gjennom forhandlinger, avtaler og stemmegivning i Stortinget har fått regjeringspartiene med på å flytte over 9 milliarder kroner i forhold til regjeringens egne forslag. Det er utrolig mange penger. Men det er likevel slik det skal være i et samarbeid, sier Nilsen bedrøvet.

Han hevder at han selv har gjort flid med å oppfylle avtaler som er inngått. Den parlamentariske lederen i Høyre, som ellers ikke har for vane å synge ut på samme måte som kollegene i andre partier, virker nærmest personlig forurettet av angrepet fra Hagen:

35 krav innfridd

— Jeg er ganske oppbrakt, for jeg kan dokumentere punkt for punkt hvordan avtalene med Frp er oppfylt. Dette arbeidet har jeg lagt mye krefter i, og jeg tør trygt si at det viktigste for meg har vært å opptre ryddig.

Av de 54 punktene som Fremskrittspartiet i 2001 fremsatte som vilkår for å støtte Bondevik-regjeringen, har vi på nåværende tidspunkt innfridd svært mange. Vi avviste riktignok en del, men av de gjenværende 40 er 35 allerede oppfylt, sier han.

— I dette samarbeidet har Frp blant annet fått gjennomslag for kravet om at grunnpensjonen til gifte og samboende pensjonister gradvis trappes opp innen 2005. Dessuten har Hagen fått det som han vil med tanke på konkurranseutsetting i samferdselssektoren. Han har også nådd frem når det gjelder nettolønnsordningen for fergerederiene. Listen er ganske lang.

Nervekrig?

— Ser du ikke Hagens kritikk mest som en del av nervekrigen for å presse regjeringen i den kommende budsjettkampen?

— Jo, jeg aksepterer det. Men jeg må slå ned på den feilaktige og urettferdige beskrivelsen han gir.

— Kunne du selv kanskje ha opptrådt annerledes i forhold til ham?

— Nei, jeg tror ikke det.

— Det er først og fremst KrF, mer enn Høyre, han er ute etter?

— Det er mulig, men partiene er sammen om regjeringsansvaret. Alle avtaler som er inngått, står vi sammen om, fortsetter Nilsen.

Fiaskoen på Fornebu

Han har vanskelig for å tro at en rutinert politiker som Hagen gambler med regjeringsskifte:

— Alternativet er en Ap-regjering støttet av SV. Det vil forundre meg sterkt hvis Hagen tror at en slik regjering vil trekke politikken i den retning han selv står for.

Det måtte i så fall være i deler av næringspolitikken. Et skrekkens eksempel på det er IT Fornebu som i sin tid ble drevet politisk igjennom av herrene Kjell Opseth og Øystein Hedstrøm. Det er blitt en total fiasko. Enhver kan dra dit ut og med egne øyne studere «Den himmelske freds plass», sier Nilsen spydig.

VET BEDRE: Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen (t.v.) mener at Carl I. Hagen snakker mot bedre vitende.<p/>ARKIVFOTO: SCANPIX