I formiddag møtes Høyres stortingsgruppe og sentralstyre for å drøfte situasjonen og meisle ut plattformen for en ren Høyre-regjering.

— Høyre burde ha vært skremt

— En ren Høyre-regjering har ikke sjanse i det hele tatt, sier en sentral kilde i Fremskrittspartiet.

Vedkommende har heller ikke noen tro på en mindretallsregjering bestående av Høyre og Frp. Venstre og KrF kastet i går ballen i fanget på Jan Petersen og ber ham klare seg på egen hånd. Men i de to partiene er det mange som tror situasjonen blir ekstremt vanskelig for Petersen.

— Skjebnen for en slik regjering er ikke lett å spå, men det smale grunnlaget i Stortinget burde ha skremt Høyre for lengst, sier nestleder i KrF Odd Anders With.

Håper på nye runder

Både i Venstre og Høyres rekker tar sentrale personer til ordet for nye runder.

— Nå må vi være forsiktige med å gjøre avstanden mellom de tre partiene større enn den er, advarer sentralstyremedlem i Venstre, Geir Rune Nyhus. Han er blant dem som mener Venstre fortsatt må forsøke å spille en brobyggerrolle.

BT har snakket med en rekke fylkesledere i Høyre. Blant dem er skuffelsen stor over at det ikke lot seg gjøre å danne regjering. Flere av fylkeslederne ser helst at Høyre gjør nye forsøk på å forhandle seg frem til enighet med Venstre og KrF.

Støtte fra KrF og Frp

Med ett unntak sier alle som har ønsket å uttale seg til Bergens Tidende at de er urolige med tanke på muligheten for å få en styringsdyktig regjering.

— Å sitte i regjering alene er en utvei, men det blir ikke enkelt, sier fylkesleder i Hedmark, Magnhild Olrud.

Fylkeslederne i Buskerud og Akershus håper en Høyre-regjering får solid støtte fra KrF og Frp. Med unntak av Øyvind Halleraker i Hordaland Høyre ønsker ingen av fylkeslederen BT har snakket med å si hvilket råd de vil komme med til Høyres ledelse. Halleraker derimot, er glassklar.

— Høyre har hele tiden vært beredt på å ta ansvar. Når Kristelig Folkeparti velger å hoppe av, må vi ta det ansvaret, sier Halleraker.

BETENKT: Høyre-leder Jan Petersen i vandrehallen på Stortinget etter bruddet i regjeringssonderingene med Venstre og KrF sent tirsdag.
SCANPIX