RAGNHILD HOVragnhild.hov@bt.no

I ostedisken i kjøtt— og delikatesseforretningen i Åsane Senter ligger franske-, italienske- og spanske oster. Åsebø må klare seg med det lageret han har av disse ostene inntil videre. Nye spanske spekepølser og italienske spekeskinker vil heller ikke komme i butikken før munn- og klovsyken på Kontinentet er under kontroll.

Men Åsebø bekymrer seg ikke.

Ost nok - Jeg tror vi har ost nok for en 14 dagers tid. Dessuten har vi så mange gode norske oster vi kan anbefale i stedet, sier Åsebø, som aldri lar en anledning gå fra seg til å skryte av norske matprodukter.

Han har heller ikke merket særlig bekymring hos kundene.

— Jeg har ikke merket at etterspørselen etter kjøtt er blitt særlig mindre etter at de smittsomme dyresykdommene ble oppdaget på Kontinentet, sier Åsebø.

— Vi produserer så mange gode matprodukter selv. Derfor bør dette være en anledning for norske forbrukere til å bli oppmerksom hvor mye gode norske matprodukter vi produserer.

Dyrehelsen viktigst - Jeg tror knapt vi fatter hva en god dyrehelse betyr. Veterinærdirektivet skulle aldri ha vært vedtatt. Det er ulykke for matsikkerheten, sier kjøpmannen, som ikke legger skjul på at han til nå har vært skeptisk til regjeringens takling av munn- og klovsykefaren.

— Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen nølte lenge nok med å innføre importforbudet.. Bare tenk på hvilke konsekvenser det vil få om smitten ble sluppet løs her til lands. Vi vil ikke ha noen mulighet til å hindre at det sprer seg til hjort, rein og elg, sier han.

Forbrukerne har tillit Også ekspertene mener at norske forbrukere har stor tillit til matsikkerheten til tross kjøttskandalene de siste årene.Det viser en undersøkelse gjort av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) i desember i fjor.

Nordmenn mener det er trygt å spise både egg, kjøtt og fisk, særlig hvis produktene er produsert i Norge.

Sammen med finske, svenske, spanske og italienske forbrukere plasserer norske forbrukere seg blant dem som i størst grad føler seg trygge på at maten de spiser er ufarlig. Danskene skiller seg ut som langt mer skeptiske til både kjøtt, fisk og egg enn andre skandinaver. Tyske forbrukere har lavest tillit maten.