— Det er meget gledelig at prisen går til en som har viet hele sitt liv til diplomati for å løse konflikter, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) om fredsprisvinner Martti Ahtisaari.

— Og han har gjort det med finsk sisu, altså utholdenhet og pragmatisme, sier Jagland.

Han mener finnene har evne til å mekle.

— De jobber ofte veldig stillferdig, har evne til å forstå andre og er gode til å drive diplomatisk arbeid. Ahtisaari har utmerket seg på den internasjonale scene i mange sammenhenger og i mange tiår, sier stortingspresidenten.

- Har gitt håp til mange

— Martti Ahtisaari er en fredsbygger som har gitt håp til mange mennesker. Det er en glede å kunne gratulere ham med en meget velfortjent Nobels fredspris, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han mener vinneren gjennom mange år har arbeidet utrettelig for å finne løsninger på flere vanskelige konflikter i verden og fortjener all honnør for sitt sterke fredsengasjement.

— Martti Ahtisaari er i sitt arbeid for fred og konfliktløsning i flere verdensdeler en pådriver for en bedre verden, sier statsministeren.

Tildelingen av fredsprisen til Martti Ahtisaari er i god tradisjon med Nobels mandat, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

— Denne prisen løfter frem det enkelte menneskes innsats, og Martti Ahtisaari er en som gjennom sitt arbeid som diplomat, politiker og fredsmekler har gjort en forskjell som enkeltmenneske, sier Støre.

— Det at Nobelkomiteen anerkjenner dette, mener jeg er i god tradisjon for Nobels mandat, og et viktig signal om at det er mulig å gå inn og ta tak i vanskelige situasjoner og bringe dem til en løsning.

- Fortjent heder

Fredsprisvinner Martti Ahtisaari har forhindret blodbad flere steder, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

— Han har utmerket seg enda mer som diplomat enn som politiker. Hans meglerinnsats bidro sterkt til at den blodige borgerkrigen i Aceh-provinsen i Indonesia ble avløst av en fredsavtale i 2005, sier Høybråten.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener tildelingen av fredsprisen til Martti Ahtisaari er en markering av fredelig konfliktløsning.

— Dette er en velfortjent pris. Etter at han sluttet som president har han gjort en stor fredsbyggende innsats mange steder, sier Bondevik.

Bondevik mener tildelingen må forstås som en fjær i hatten for fredsmekling generelt.

— Jeg synes det er en markering av at man skal forsøke å løse konflikter fredelig og ikke med militære virkemidler, sier Bondevik, som i dag leder stiftelsen Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

- En klassisk fredsmekler

Tildelingen av fredsprisen til Martti Ahtisaari er fortjent, og går til en klassisk fredsmegler, sier PRIO-direktør Stein Tønnesson.

— Den fredsavtalen som Ahtisaari meklet fram i Ache-provinsen har vært vellykket, og den kan på mange måter fungere som en modell for hvordan fredsavtaler bør se ut.

Tønnesson innrømmer at han synes Ahtisaari burde ha fått prisen for flere år siden, rett etter at fredsavtalen i Ache var en realitet.

— Jeg hadde tatt ham ut av min favorittliste i år, sier PRIO-direktøren.

- Godt lynne og romslig vesen

Lederen i Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen (Ap), sier at Ahtisaari er en meget velfortjent fredsprisvinner.

— Det er mange som er glade for den anerkjennelsen han får for sitt viktige fredsarbeid i flere år. Han har med sitt gode lynne og romslige vesen fått mange til forhandlingsbordet og fått parter til å forstå viktigheten av å inngå fredsavtaler, sier Akselsen.

Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, peker på fredsprisvinner Martti Ahtisaari sitt arbeid i Irak som viktig i sin første kommentar til tildelingen. Høglund legger også vekt på arbeidet i Nord-Irland, der Ahtisaari hadde overoppsyn med destruering av våpenlagre.

Tildelingen av Nobels fredspris til Martti Ahtisaari blir godt mottatt i SV.

— Viktig i en tid da det er fare for ny opprustning, sier SVs Ågot Valle.

Hun mener prisen er en oppmuntring til alle som driver med det man kan kalle tradisjonelt fredsarbeid. Det samme mener Høyres Per-Kristian Foss.

— Nobelkomiteen er tilbake på et klassisk fredsmeklerspor, sier han.

SCANPIX
FINSK SISU: - Han har løst konflikter med finsk sisu - altså utholdenhet og pragmatisme, sier Thorbjørn Jagland.
SCANPIX
GOD TRADISJON: - Denne prisen løfter frem det enkelte menneskes innsats, sier Jonas Gahr Støre.
SCANPIX
VIKTIG: - Viktig i en tid da det er fare for ny opprustning, sier SVs Ågot Valle.
SIV DOLMEN