Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, synes Riksrevisjonens utgifter virker i overkant råflott.

— Vi er mange som ønsker å være uthvilte etter en flyreise. De burde holde seg til samme standard som vanlige folk når de er ute og reiser. Jeg ser ikke noen grunn til at de skal ha luksusvilkår, og jeg etterlyser en god forklaring fra dem på dette.

Moxnes mener norske skattepenger ikke skal brukes på spabehandling for medlemmer av Riksrevisjonen på tur.

Som BT kunne fortelle lørdag så reiser Riksrevisjonens medlemmer utelukkende på business når de reiser kontinentalt. Riksrevisor Jørgen Kosmo er blant dem. Han bedyrer selv at han har satt ned foten for bruk av businessklasse på turer i Europa, men BTs gransking viser at både han og andre fremdeles benytter dette.

Går til hodet

Rødt-lederen synes det er spesielt at nettopp Riksrevisjonen reiser på business.

— At en instans som ettergår andre offentlige instansers pengebruk, med rette, og sjekker regnskap med lupe, selv koster på seg luksuskvalitet på tur er litt spesielt.

Moxnes sier han aldri har flyøyet med businessklasse selv.

— Det høres rimelig ekstravagant ut dette. De ansatte bør ikke pakkes inn i Ryanair-fly, av mange grunner, men de skal heller ikke være i den øverste luksusklassen som norske tjenestemenn. Da har et eller annet gått dem til hodet.

Uheldig signal

Leder for transportkomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), mener Riksrevisjonen må tenke ekstra nøye gjennom hvilke signaler de sender ut. KrF-lederen påpeker at riksrevisor Kosmo har hatt en veldig høy profil utad når det gjelder pengesløsing.

— Han bør kanskje ta en runde internt også. Det er et uheldig signal at andelen som reiser business er så stor. Den oversikten dere legger frem viser at det ikke er god nok bevissthet på dette i det offentlige.

I dagens papir-BT forteller næringslivsledere at de reiser på økonomiklasse når de reiser kontinentalt.

— Kan du spare penger, så kan du spare du penger, sa DOF-direktør Mons Svendal Aase.

Hareide har erfaring fra både privat næringsliv og offentlig virksomheter.

— Min opplevelse er at det privat næringslivet er mer bevisste og tenker mer signaleffekten enn det offentlige. Det er spesielt viktig at det sendes ut gode signal fra toppen.

- Blir det mindre business med ny regjering?

— Noe av det som jeg opplever med de rødgrønne er at de har hatt veldig handlingsrom, gitt litt mer penger til alt. En må prioritere å få til mer effektiv forvaltning der det etableres en god kultur på å spare penger.

Reiser selv business

Når transportkomiteen reiser på møter så reises det både business og økonomi. Hareide etterlyser mer bevissthet rundt pengekostnaden.

— De reisene jeg har hatt i transport er økonomi i Europa og så har jeg flydd business utenom Europa. Men vi har vært tydelig på at vi planlegger reisene i god tid for å få ned billettkostnaden.

- Hvorfor må en fly business utenfor Europa?

— En skal tidlig i møte. Det å representere Norge og være veldig trøtt er ikke bra for Norge eller i respekt for de en skal møte. Kanskje burde vi lagt inn bedre tid, men det er mye som skal gå opp. Vi har reist mye om nettene., sier han, og legger til:

— Men jeg vil ikke ha forbud mot business, bare mer bevissthet rundt det. Når andelen er så stor så har en ikke hatt god nok bevissthet rundt det.

REISER SELV: KNut Arild Hareide reiser selv med business på kontinentale reiser, men synes likevel Riksrevisjonen bør tenke over de signalene de sender ut ved å benytte samme type billetter.