Fredag og mandag ble henholdsvis ni og 12 obduksjonsrapporter etter drapene på Utøya lagt frem for retten. Tirsdag skal 12 rapporter gjennomgås, blant dem er fire ofre fra Hordaland: Tore Eikeland (21), Tarald Kuven Mjelde (18), Monica Iselin Didriksen (18) og Silje Stamneshagen (18).

De ble alle drept på Kjærlighetsstien på Utøya.

Leder for støttegruppen i Hordaland, Ragnar Eikeland, er forberedt på en tøff dag i retten.

— Vi har gruet oss, selvfølgelig. Det blir steintøft, sier Eikeland til bt.no utenfor tinghuset tirsdag morgen.

Mangler fortsatt svar

— Vi fulgte med på rettssaken i går, for å forberede oss, hvis det da er mulig å forberede seg på noe slikt som det som skal komme i dag, sier Eikeland, som var i Oslo i helgen for å ta imot en pris på vegne av sønnen Tore.

Eikeland forteller at han og de andre pårørende i Hordaland har et håp om at dagens gjennomgang av drapene på Kjærlighetsstien vil gi nye opplysninger om hvordan barna deres døde.

— Det er en del mørke hull som vi mangler svar på. Vi håper vi kan få dem i dag, eller kanskje under vitneforklaringene fra Utøya senere, sier Eikeland.

Ti unge AUF-ere ble drept på Kjærlighetsstien på Utøya. Under gjennomgangen av åstedene forrige uke, sa åstedsgranskerne at det så ut til at ungdommene har forsøkt å gjemme seg under en liten høyde mellom teltplassen og stien, men uten å innse at de dermed ble synlige fra enkelte vinkler.

I tillegg til de ti ofrene på Kjærlighetsstien, skal retten få høre om ytterligere to drap i kafébygget.

Sterke følelser

Etter en gjennomgang av obduksjonsrapporten, vil de respektive bistandsadvokatene vise et bilde og si noen ord om de enkelte ofrenes liv og engasjement også denne dagen.

Ragnar Eikeland berømmer Oslo tingrett for å ha tillatt disse presentasjonene, og mener det gjør at obduksjonsrapportene kan gjennomgås på en verdig måte.

Redegjørelsene om hvor og hvordan ungdommene døde har vekket sterke følelser i rettssalene. Pårørende, advokater og dommere har tørket tårene i retten de siste dagene. Anders Behring Breivik fremstår derimot behersket og tilsynelatende upåvirket.

— Det er uforståelig for oss at han bare kan sitte der, kald og nærmest halvflirende, sier Eikeland.