Folkefest og full halloi i Trondheim. Men byens penere fruer har sannelig opplevd bedre tider. Noen lyspunkt finnes det likevel.

— Sonja er prikken over i'en. Vi har alle meget å lære av henne, sier Assa Irgens Sund.

— Du synes det?

— Ja, hun er et praktfullt menneske. Det må jeg virkelig si.

— Kan man ikke si det samme om Mette-Marit?

— Nei, der er det både plusser og minuser. Hun må bli mer som dronningen. I en sådan stilling kan man ikke opptre slik hun gjør. Hun må besinne seg. Ikke uttale seg så krast.

— Hva med Ari Behn?

— Vi får håpe prinsessen får skikk på ham, sier Sund.

Tynn bok

De siste dagene har solen omfavnet beboerne i Øvre Singsaker og Overlege Kindts gate. Frukttrærne blomstrer en måned før tiden, og gresset er så veltrimmet at en fantaserer om golfkøller.

Men borgerskapet klarer ikke helt å glede seg over våren. Problemet heter Behn, og det er ikke spøk når enkelte hevder de vil boikotte «eventyrbryllupet».

— Jeg har lest boken hans, eller hefte som man sier. Det var fort gjort. Tjue minutter brukte jeg. Den boken inneholder ikke flere ord enn en takk-for-maten-tale.

Skrekkens slottsbalkong

Den 75 år gamle mannen har flyttet sine flasker med Cinzano og Martini ut i hagen. Han vil ikke ha navnet sitt på trykk. Det eneste vi får lov å skrive er at han er æresmedlem av Norsk Bulldogklubb.

Men uttale seg vil han mer enn gjerne. Anonymt selvfølgelig. Om denne Behn.

— Hvorfor går han rundt og kaller seg forfatter hele tiden. Man skulle tro det var selveste Ibsen som snakket. Jeg har vært direktør, men jeg går ikke rundt og skryter av det i tide og utide.

— Kanskje han likevel blir en god representant for landet?

— Ikke for å være fisefin, men det tror jeg ikke. Jeg er royalist av mitt hjerte, men nå begynner dette å bli for utvannet.

— Mitt skrekkscenario er at både kronprinsen og prinsessen skal omkomme. Ikke særlig sannsynlig kanskje, men dog mulig. Da vil Ari Behn og Mette-Marit stå alene igjen på slottsbalkongen. Et skrekkens scenario, spør du meg.

Lenge leve Harald

Esther Marie Wiig kledde seg i sort da kronprinsen fikk sin Mette-Marit. Hun er på ingen måte mer happy med prinsessens partnervalg.

— Vi trøndere er ikke begeistret for dette bryllupet. Nei, vi er veldig lei oss. Det er trist det som skjer. Her har vi en prinsesse som har hatt tolv elskere på ni år. Vi trøndere håper kong Harald lever lenge. Da her vi et kongehus. Etter ham er det slutt.

— Det var bedre før?

— Meget bedre. Prinsessene Astrid og Ragnhild opptrådte med verdighet. Hva har vi nu?

— Skal du kanskje boikotte bryllupet?

— Nei, jeg skal ned i Munkegaten med min mann. Du forstår, jeg har et festlig bilde av meg og prins Albert. Det vil jeg gjerne overrekke ham, sier Wiig.

LENGE LEVE SONJA: Assa Irgens Lund fra Øvre Singsaker tror det er håp for kongehuset. Hvis bare Mette-Marit blir litt mer som sin svigermor. Barnebarnet Christel Haarstad er ikke like engasjert i monarkiets fremtid.
Foto: Tor Høvik