— Jeg er veldig glad for at han ble tatt, for han kunne drept igjen.

Det sier den svenske psykiateren Ulf Åsgård.

I tiden før drapsmannen ble tatt, mente Åsgård at politiet jaktet på en ung mann som bodde i nærheten av funnstedet. Han anslo alderen til rundt 25 år, noe han også i ettertid fikk rett i.

Lignende tilfelle

I slutten av februar skrev gjerningsmannen seg ut fra en rusinstitusjon, og 28. februar startet soningen av dommen fra oktober i fjor. 23-åringen ble prøveløslatt 6. april.

VG skrev tidligere denne uken at den drapssiktede oppdaterte seg stadig på nyheter om drapet og sa til vennene: «Tenk at noen kan ha gjort noe slikt med henne.»

EKSPERT: Psykiater Ulf Åsgård fra Sverige er ekspert på gjerningsmannsprofiler.

— I ettertid peker denne oppførselen på at han kanskje ville drept igjen, og det er ikke uvanlig. For han vet svært godt hva han har gjort, sier Åsgård.Psykiateren regnes for å være en av de fremste ekspertene i Norden på profiler av gjerningsmenn.

- Følelse av makt

Åsgård drar frem et eksempel fra en alvorlig drapssak i Sverige. Gjerningsmannen skal ha snakket om et drap han gjennomførte til en tilfeldig mann som leste om det i avisen.

— Han fortalte til meg etterpå at det ga han en uhyggelig følelse av makt. At han visste noe som ingen andre visste. Det virker som om det er samme tilfellet her. Det er veldig merkverdig, sier Åsgård.

At gjerningsmannen ble tatt såpass raskt, er positivt for lokalsamfunnet i Ålesund, mener den erfarne psykiateren.

— Det hadde blitt verre hvis det hadde gått lang tid og folk begynner å mistenke. Når det oppklares raskt, så slipper man det problemet. Men hver gang noe slikt inntreffer på et mindre sted, så blir det noe man husker i flere år, sier Åsgård.

- Måtte se stedet

Det har gått en uke siden 21 år gamle Anja Weløy Aarseth ble funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund.

Blomster ligger tett i tett rundt benken like overfor funnstedet. Alle de brennende lysene vitner om at mange har tatt turen opp på fjellet denne lørdagen for å minnes Anja, jenten fra Bønes i Bergen som startet studielivet sitt i Ålesund for litt over ett år siden.

Så langt tyder alt på at hun ble et helt tilfeldig offer da hun var på joggetur alene i fjellet onsdag for halvannen uke siden.

«Du er trygg i himmelen, Anja» står det på et av kortene som ligger på bakken. En rød rose ligger i krattet hvor 21-åringen ble funnet.

— Dette har plaget meg mye. Jeg har vært mye lei meg. Nå måtte jeg komme opp og se stedet, sier Atcha Pareliussen (28).

Håper å bruke fjellet igjen

Hun og samboeren Stig Abelseth (40) tenner hvert sitt lys som de setter ved benken, noen meter over funnstedet. Politiet mener det også var her Anja ble drept, bare noen meter nedenfor den populære turstien.

Pareliussen jogger ofte på Akslafjellet alene.

MULIG MINNESTED: Aksla Vel vurderer å ta initiativ til å få satt opp et varig minne ved åstedet for Aksla-drapet. Det håper Bente Pedersen (35) og Marita Hjelvik (38) vil skje. - Det ville vært veldig fint. Dette er ikke en sak jeg ønsker skal bli glemt, sier Pedersen.
André Pedersen

— Dette kunne skjedd hvem som helst. Jeg har gruet meg til å komme tilbake igjen hit. Men jeg ønsker å vise min respekt for familien til Anja, og også til den siktedes familie. Derfor kom vi hit i dag, sier hun.Pareliussen håper at hun på sikt vil begynne å bruke byfjellet som før.

— Akkurat nå er det for tidlig å dra hit alene. Jeg kommer nok aldri til å legge ut på tur her igjen uten å tenke på denne saken. Men jeg vil begynne å bruke fjellet igjen, sier hun.

Preget av drapet

Lørdag ettermiddag er det mye folk på Akslafjellet, som ligger midt i Ålesund. Flere kommer for å tenne et lys. Joggere stanser opp ved funnstedet og står i ro en stund før de drar videre. Ingen går forbi uten å stanse.

Øyvind Akslen har tatt med de to døtrene sine, Marielle Sofie (11) og Simone Louise (15) og venninnen Synne Fagermo (15) på Akslafjellet. I stedet for å forklare det med ord, ønsker han å vise dem hvor Anja Weløy Aarseth ble funnet for en uke siden.

— Det er ingen grunn til å holde noe hemmelig. De kjenner saken så godt uansett. Det er helt ufattelig for oss alle. Så grusomt, ubehagelig og trist. Det går ikke an å sette ord på det, sier faren.

Datteren Simone Louise tror hun får et annet forhold til byfjellet fremover.

— Nå har jeg forstått at skumle ting kan skje hvor som helst. Jeg kommer alltid til å tenke på Anja når jeg reiser opp hit. Og jeg kommer i alle fall til å ha med meg noen om jeg skal på tur her, sier hun.

- Får mange rare tanker

De to venninnene Bente Pedersen (35) og Marita Hjelvik (38) har tatt på seg turtøyet for å gå på tur på Akslafjellet lørdag. De har begge gått mye alene i fjellet. Nå vil ingen av dem dra på Aksla alene.

— Det har satt en støkk i oss. Selv om gjerningsmannen er tatt, så ville jeg gå sammen med noen, sier Pedersen.

— Vi er litt redd for at denne saken kan påvirke andre personer til å gjøre noe lignende. Folk blir jo inspirert av så mye sykt. Faktisk så sjekket jeg nettavisene før vi dro opp hit. Tenk om det sto at den siktede hadde rømt fra varetekt. Man får så mange rare tanker etter en slik sak, sier Pedersen.