• Her i Ulvik er vi mange som håper at Lars Sponheim får to år til. Ellers risikerer vi at han kommer hjem og begynner å blande seg i lokalpolitikken.

Bjørn «Bamse» Sævold er bergenser som har gjort ulviking av seg. Kjent for å være stor i kjeften og rask i avtrekkeren. I disse skjebnetider for Venstre mener han gjerne og mye om partilederen fra Ulvik.

— Sponheim er en kjekk kar, veldig ålreit privat. Men jeg håper vi slipper å få ham tilbake i styre og stell i Ulvik, sier Sævold og legger til med et smil:

— Det blir vel for smått for ham.

Ulvikingene har egentlig stått last og brast med partilederen og stortingsrepresentanten sin. 10 år er gått siden Sponheim tok turen over fjellet til Oslo. Fortsatt stemmer nesten hver fjerde sambygding på ham. Venstres posisjon i Ulvik er nesten enestående. 22,7 prosent høstet Venstre her i 2001.

Likevel er det vanskelig å finne støttespillerne hans denne solblanke vinterdagen innerst i Hardangerfjorden.

- Hadde forhåpninger

— Han har vel falmet litt, mener Kjell Røkenes, som vi finner bak disken på grillkiosken.

Det er på kafeen til Kjell diskusjonen går. Tema denne uken har snarere vært den heldige Ulvik-kvinnen som vant 1,5 millioner i Exta-trekningen enn den uheldige partilederen.

Røkenes, som selv er lokalpolitiker for Høyre, ser gjerne at Sponheim blir gjenvalgt. Men vil gjerne stramme opp mannen som folk håpet skulle få fart på Indre Hardanger.

— Vi hadde store forhåpninger til ham. Derfor blir mange opprørt når han uttaler seg om Hardangerbrua på den måten han gjør.. Sponheim var jo for Hardangerbru, nå snakker han mot!

Røkenes reagerer likevel sterkest på behandlingen partilederen utsettes for:

— Jeg synes valgkomiteen kunne ventet med å spørre Olaf Thommessen til Sponheim hadde gitt et svar. Nå blir han skviset ut - slik han selv skviset ut Dørum i sin tid. Jeg liker det dårlig.

— Synes du han skal gi seg?

— Nei, egentlig ikke.

Stjerne i boken

I vinterhagen på Brakanes hotel står stolene med beina i været. Utvasking må til, mener hotellsjef Idar Vestrheim.

Rundvask i politikken har han ikke lyst å mene noe om:

— I couldn't care less, flirer hotellsjefen. Så legger han til: - Men jeg ser jo at Sponheim skaffer oss mye reklame. Blir Ulvik nevnt, er det gjerne i forbindelse med ham. Hotellgjestene kommer her og vil at vi skal peke ut Sponheim-gården oppe i lien.

På Brakanes hotel har den omstridte Venstre-lederen dessuten en evig stjerne i boken. I sin ordførertid gikk Sponheim i bresjen for å skaffe hotellet et konferansesenter. Det roses for han for ennå. Tid for nytt blod?

Helen Uppheim svarer ja på spørsmålet om Sponheim bør gjenvelges, selv om hun har sin tvil:

— Det er kanskje tid for nytt blod? undrer hun og legger til: - På den annen side er Sponheim en fargerik karakter som har maktet å sette Ulvik på kartet.

Hans Petter Thorbjørnsen er gruppeleder for Ap i Ulvik kommunestyre. Maktkampen i Venstre minner ham om forrige lederskifte i eget parti:

— Jeg tror ikke det vil gavne Venstre i det hele tatt å få inn Thommessen. Det blir omtrent som da Ap trodde det skulle nytte å bytte ut Jagland med et flottere ansikt.

ULVIK PÅ KARTET: Idar Vestrheim på Brakanes hotel mener Sponheim har vært flink til å skape blest om Ulvik.
BLI DER BORTE: - Sponheim er en kjekk kar, men vi håper han får to år til. Ellers er jeg redd han kommer hjem og blander seg inn i lokalpolitikken, sier Bjørn «Bamse» Sævold.
BÅDE OG: - Det er vel på tide med nytt blod, sier Helen Uppheim, som samtidig roser Sponheim for å være en fargerik karakter.<br/>Alle foto: ØRJAN DEISZ
RIS OG ROS: - Vi hadde store forhåpninger til at han skulle klare å få fart på Indre Hardanger. Det håpet har han ikke innfridd, mener grilleier og Høyre-mann Kjell Røkenes.