— Det er sterkt jødehat og en rabiat nasjonalisme som ligger til grunn for det han skriver. Han har et verdensbilde der bruk av vold ikke ligger langt unna. Vi har sett tidligere at Vikernes er en mann som er i stand til å bruke vold. Han er også blitt tatt med våpen tidligerere, sier Strømmen.

Fransk politi pågrep tirsdag morgen Varg Vikernes (40) og siktet ham for planlegging av en massakre.

I et innlegg i serien «War in Europe» i fjor på Varg Vikernes sin offisielle nettside Burzum, skriver Vikernes at man bør vente med «å skyte noen i bakhodet, til etter vi har vunnet».

Antijødiske oppfordringer

Dette er et av flere innlegg som Strømmen oppfatter som svært «krigerske» i retorikken.

«If you want to hang someone or shoot them in the back of the head, for betraying their own race or for attacking out nations with coward and dishonest means, I understand you very well, but please wait until after we have won, when you can do this lawfully . There is enough rope for all of them, and bullets too, so just be patient. They will hang soon enough anyhow. And their brainwashed offspring too. And their f***ing dogs.»

Her oppfordrer han sine lesere til å kjempe for sannheten, og bare stemme på antijødiske og antisionistiske nasjonalistiske partier.

I tidligere blogginnlegg, blant annet et innlegg omtalt avnettavisen, skrev Vikernes at enkelte av ofrene for massakren 22.-juli kunne «takke seg selv».

— Få tilhengere

Strømmen har ikke inntrykk av at Vikernes har særlig mange tilhengere i Europa.

— Jeg vet at han har en del lesere i Russland, og noen i Sverige, men han er ingen sentral figur, sier han.

Vikernes har en rekke nettsider, både alene og sammen med sin franske kone. De skal ha blitt overvåket av franske myndigheter i lengre tid.

Strømmen har inntrykk av at Vikernes har trukket seg tilbake fra en del av miljøene han tidligere var aktiv i.

— Nå har han en familie, og har ikke vært en aktør i det nynazistiske miljøet i den grad han var tidligere, sier Strømmen.

Ingen kontakt med Breivik

I fjor uttrykte Vikernes forståelse for terrorhandlingene som Anders Behring Breivik gjennomførte 22. juli 2011.

Advokat Geir Lippestad, som forsvarte Anders Behring Breivik, var ikke kjent med pågripelsen av Varg Vikernes da BT tok kontakt like før kl. 17 tirsdag.

Så langt Lippestad vet, har det ikke vært noen kontakt mellom Breivik og Vikernes. I forbindelse med saken mot Breivik, skal det ifølge Lippestad heller ikke ha kommet opp om de to var inspirert av hverandre.