Politiadvokat Pål-Jørgen Hjort Kraby sier at samtalene politiet har med Anders Behring Breivik i dag, handler om presisering av utsagn i tidligere avhør.

— Det vil ikke bli stilt nye spørsmål i dag. I forrige avhør lot vi ham selv beskrive og forklare. Det ble 50 sider som vi nå skal gå igjennom. Det neste avhøret handler om å konfrontere ham med uttalelser, sier Hjort Kraby.

- Påfallende rolig

Nye avhør først vil bli gjort i neste uke. Politiet vil ikke opplyse om når og hvor disse vil finne sted, av sikkerhetsmessige årsaker.

32-åringen ble kjørt til dagens avhør bak vinduer dekket av plast.

— Det er på grunn av sikkerhet, men også fordi han er under isolasjon. Vi ønsker ikke at han skal få mulighet til å kommunisere, sier Hjort Kraby.

Politiadvokaten sier at Breivik er «mer rolig enn hva man skulle forvente» under avhørene.

— Han har vært rolig og villig til å forklare seg om tingene han har gjort. Jeg opplever ham som påfallende rolig med tanke på handlingene han har gjort, sier Hjort Kraby, som legger til at massedrapsmannen ikke har endret oppførsel i dagene siden han ble tatt.

Har fått mange tips

Politiet har fått mange tips siden angrepene skjedde.

— Vi jobber fortsatt med å sortere disse, og ønsker at folk fortsetter å sende inn bilder og mobilvideoer og slikt, sier politiadvokaten.

Breivik har vært en aktiv nettbruker, og har besøkt en rekke islamkritiske og ekstreme nettsider og debattforum, der han blant annet skal ha funnet bombeoppskrifter.

— Han har vært på mange nettsider, og vi har opprettet en egen gruppe som skal se på dette.

De to rettspsykiaterne fra Faiza-saken, Synne Sørheim og Torgeir Husby, skal vurdere om massedrapsmannen er tilregnelig. De starter på arbeidet om én uke, og skal være ferdige 1. november 2011.

— Han har sagt at han ikke ønsker å snakke med sakkyndige fra Norge, sier Hjort Kraby.

Politiet mener de har et godt bilde av hendelsesforløpet fredag 22. juli.

— Vi har rimelig god kontroll på Breiviks bevegelser denne dagen. Det han selv har sagt, stemmer også så langt med det vi vet, sier Hjort Kraby.

Han sier at politiet også vet en del om hvordan Breivik detonerte bomben, men ønsker ikke å gi detaljer om dette.

Kommenterer ikke rykter

Politet vil ikke kommentere ryktene om at Breivik skal ha hatt en iPad da han ble pågrepet, eller hvilke to steder han skal ha planlagt å angripe i tillegg til regjeringskvartalet og Utøya. Heller ikke opplysninger om at vitner skal ha sett 32-åringen med headset eller walkie-talkie, eller hvorfor Breivik ble forsinket før angrepene, er noe politiet vil si noe om nå.

— Vi vil komme tilbake med opplysninger om dette, sier Hjort Kraby.

Dagbladet skriver i dag at britiske Paul Ray, bosatt på Malta, er mannen som hevdes å være Anders Behring Breiviks ideologiske drivkraft. Den tidligere britiske rasistlederen er nå en innflytelsesrik blogger.

— Det er en person vi vil kontakte i etterforskningen. Det vil være naturlig å kontakte alle han har vært i kontakt med, sier politiadvokaten.

Den hviterussiske avisa Gazeta skriver at Anders Behring Breivik kan ha fått terror-opplæring da han var i Hviterussland i 2005.

— Vi har hørt ryktene, og vil undersøke dette, sier Hjort Kraby.

På pressekonferansen kom det også frem at alt tyder på at våpnene Breivik brukte var lovlige.