Litt før klokken 09 onsdag ble terrorsiktede Anders Behring Breivik kjørt fra Ila fengsel til politihuset på Grønland for nye avhør. Breivik fastholdte der at han erkjenner det faktiske forholdet, men ikke straffeskyld, skriver Aftenposten.no.

Da dagens avhør var over opplyste hans forsvarer, Geir Lippestad, at det i hovedsak hadde en vært klargjøring og presisering av den tidligere såkalte frie forklaringen.

Ifølge Lippestad har Breivik blant annet forklart seg om en omfattende reisevirksomhet til et tyvetalls land over hele verden.

Reist mye

— Han har reist i svært mange land i Europa, via bil, ferje og fly, sa Lippestad.

Landene samsvarer med en del av dem som er nevnt i Breiviks såkalte manifest, bekrefter forsvareren.

Ifølge Lippestad er det snakk om reiser i direkte sammenheng med planleggingen av angrepene, som var mest intens de siste årene.

— Han har møtt et uvisst antall mennesker som har hjulpet ham å skaffe materiell, og han har også forklart at det meste av utstyret er hentet fra utlandet.

Lippestad vil imidlertid ikke gå noe mer spesifikt inn på hvilke land det er snakk om.

- Skjulte millioner

I tidligere avhør har Breivik forklart at han hadde seks millioner kroner til å finansiere terrorangrepene. Han har oppgitt en del bankkontoer, men Lippestad kan ikke foreløpig si noe om hvor disse bankkontoene hører hjemme.

Ifølge Dagens Næringsliv har Breivik i det såkalte manifestet at han har overført penger til blant annet skatteparadiset Antigua, et land som lenge har vært regnet som et av de vanskeligste stedene for norsk politi og skattemyndigheter når det gjelder å få informasjon.

Ingen svar om medhjelpere

Lippestad opplyser at Breivik forklarer seg villig og åpent på de fleste punkter, med unntak av ett:

— Han ønsker ikke å si noe om mulige medhjelpere.

Breivik har stilt en rekke krav som krever oppfylt før han eventuelt vil svare på spørsmål om eventuelle andre celler.

Hvilke krav stiller han?

— Det er vanlige menneskelige krav som alle som sitter inne stiller, og så er det en del urealistiske, uvirkelige krav som man selvfølgelig ikke kan ta stilling til.

Sistnevnte krav har blant annet vært at Regjeringen må gå av.

Nysgjerrig på samfunnsinteressen

Han viser stadig vekk til manifestet og dagboken under avhørene, opplyser Lippestad.

— Han stiller spørsmål om samfunns- og medieinteressen, og han så det selv ut av vinduet på vei til fengslingsmøtet. Han er nysgjerrig på hvordan Europa, verden og Norge reagerer, sier Lippestad.

Breivik har ikke bedt om kontakt med noen så langt, og han har beskrevet tiden i isolasjon som tung, oppgir Lippestad.

Lippestad sier han er iført vanlige klær under avhørene.

Avhørene har pågått gjennom hele onsdagen. Det er tredje gang den terrorsiktede 32-åringen avhøres av politiet. Det første avhøret tok syv timer, mens det andre tok to.