Det mener overlevende Priya Prasath etter å ha fulgt Breivik sin forklaring fra Bergen tingrett i dag.

— Han klager på at pressen og Norge fremstiller ham som latterlig og patetisk, men det klarer han helt fint selv, mener hun.

Hun gjemte seg i et skur like ved kafébygget den 22. juli i fjor. Hun er opprinnelig fra Oslo, men går på folkehøyskole her i Bergen og vil følge rettssaken herfra på storskjerm. Hun er skremt etter å ha lyttet til gjerningsmannens forklaring gjennom morgentimene.

Dagene går opp og ned. Noen dager har jeg på meg et genuint smil, andre dager er vanskelige. I dag har det gått fint

— Når han snakker, latterliggjør han bare seg selv. Det er skremmende at noen har holdninger som gjør at de ønsker å drepe slike som oss. Samtidig sier det noe om hvilken makt vi har og hvor viktig arbeidet vårt er, sier hun.

Blir ikke opprørt

Det er hennes første dag i retten. Hun synes det har gått helt greit. Bedre enn forventet.— Dagene går opp og ned. Noen dager har jeg på meg et genuint smil, andre dager er vanskelige. I dag har det gått fint, sier hun.

Det var også første dag i retten for Christina Nessa. Hun overlevde skuddene på Utøya ved å gjemme seg i en grotte. Hun synes også at gjerningsmannen fremstår som latterlig gjennom sine holdninger.

— Han tror på alt det motsatte av oss, hele grunnen til at vi var på Utøya. Jeg er stolt av det vi jobber for og det AUF er, derfor klarer jeg ikke å bli opprørt over det han sier. Det blir bare latterlig, sier hun.

- Føles ikke bra

Hun hadde forberedt seg mentalt til å være i rettssaken i dag, men synes likevel det var litt vanskelig å sitte i tingretten i dag.

— Du vet aldri hvordan du vil reagere før du faktisk sitter der. Det føles ikke særlig bra, sier hun.

Rettssaken om hendelsene 22. juli overføres til 17 tingretter.

Hele 48 pårørende, overlevende og verger fulgte rettssaken fra Bergen tingrett i dag. I går fulgte 28 personer saken.Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya og 20 unge kom levende fra tragedien.