• Ingen liker folk som skifter mening, sier retorikkekspert Jens E. Kjeldsen om SV-leder Kristin Halvorsens opptreden i valgkampen.

INGVILD RUGLAND

— Kristin Halvorsen setter sin troverdighet på spill når hun endrer standpunkt der hun tidligere har vært veldig klar. Nå sier hun noe litt annerledes, mer forsiktig og mer utydelig, påpeker Kjeldsen.

Gjennom flere artikler i Bergens Tidende har han analysert den politiske retorikken til hovedpersonene i valgkampen. Den siste uken har Kristin Halvorsen fått mye kritikk for sin innsats i valgdebatter, men særlig for innholdet i sin utenrikspolitiske redegjørelse hos Nupi sist uke.

«SV vil i en rød-grønn regjering arbeide for et fruktbart og konstruktivt samarbeid med USA», sa Halvorsen da.

Dette ble oppfattet som en direkte motsetning til det som står i SVs partiprogram, nemlig at «USA er den største trusselen mot verdensfreden». Likeledes har Halvorsen vært mer utydelig enn tidligere i flere andre saker.

Opptrer som politiker

Halvorsens kjennemerke har de siste årene vært at hun har snakket rett fra leveren, vært tydelig, full av humør og avslappet. I det siste har hun fått kritikk fra flere hold for å være tilknappet og utydelig.

Kjeldsen etterlyser den «gamle» Halvorsen, og mener hun begynner å likne på sine politiske motstandere.

— Hun begynner å opptre som en «politiker», en man ikke alltid kan vite hva mener. I stedet må de heller si hva de virkelig tror på, og det er slik vi har kjent Kristin Halvorsen. Hele retorikken og hennes kroppslige atferd har vært basert på en som utstråler ærlighet og engasjement for det hun tror på.

Det er samarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet som setter tydelig preg på Halvorsen, tror Kjeldsen. Nå kan hun havne i regjeringsposisjon etter valget, og dermed blir konsekvensene av det hun sier langt større enn ved forrige valg. Det gjør at hun ikke slipper seg løs, men tenker seg for mye om, mener retorikkeksperten.

Ikke morsom

— Hvis hennes frykt er at folk skal få inntrykk av at det er kaos i koalisjonen, så innebærer nok det en større risiko for SV enn for koalisjonen. Før tok Halvorsen ordet med en morsomhet, så lo alle, og deretter kom hun med argumentet sitt. Det gjør hun ikke lenger, sier han.

For Åslaug Haga (Sp) har ikke samarbeidet hatt den samme negative effekten. Haga har fortsatt å være kontant i hjertesakene til Senterpartiet, og slått fast at partiene er uenige.

— Det har ikke blitt noe problem for koalisjonen, og hun har fått mindre problem med troverdigheten, sier Kjeldsen.

— Hvordan kan Halvorsen rette dette opp igjen?

— Hun må finne tilbake til seg selv, men ikke over natten, og hun bør svare klart på om hun fortsatt mener det hun har sagt før, sier Kjeldsen.

Som mener at hun bør svare direkte på USA-spørsmålet slik:

«Ja, USA er den største trusselen mot verdensfreden, og derfor skal vi samarbeide ...»

Kjeldsen tror likevel ikke at Halvorsens snuoperasjon får dramatiske konsekvenser for SV på valgdagen.