Avhøret med Anders Behring Breivik på Utøya lørdag ble gjort for å slippe å måtte ta med den siktede på befaring under rettssaken, opplyser politiet.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ble avhørt på Utøya i nærmere åtte timer lørdag.

— Det var viktig at avhøret ble så grundig at man ville slippe en senere befaring under rettssaken, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby, som selv var til stede under avhøret på Utøya.

Politiet håpet den siktede ville klare å huske flere detaljer fra det som skjedde 22. juli ved å ta ham med til Utøya. Dette fikk de rett i, opplyste politiadvokaten.

- Vite mest mulig

— I vurderingen av om det var riktig å ta med siktede ut til Utøya var hensynet til de omkomne, de skadde og de pårørende sterkt til stede. Vi tok ham med dit slik at de skal få vite mest mulig om hva som har skjedd der ute, sier politiadvokaten.

Alt den terrorsiktede sa, ble tatt opp på bånd, og hele avhøret ble også filmet.

- Ingen rekonstruksjon

Politiadvokaten påpeker at det lørdag ikke ble foretatt noen rekonstruksjon av de tragiske hendelsene på Utøya 22. juli, men regnes som et avhør. Dette er til tross for at rekonstruksjoner på åstedet etter drapssaker som hovedregel blir gjennomført.

— Etter nøye vurderinger ble det klart at vi ikke hadde behov for en teknisk rekonstruksjon. Han har vært underlagt nærmere 50 timer i avhør og har gitt mange detaljer om hendelsesforløp, sier Hjort-Kraby. De tekniske undersøkelsene på Utøya ble avsluttet og øya ryddet før den terrorsiktede ble avhørt der. Fredag 19. august vil Utøya bli overlevert til AUF.

— Avhøret på Utøya måtte gjennomføres før dette, sier politiadvokaten.