– Gro Harlem Brundtland burde hatt en andel i Al Gores Oscar-vinner «En ubehagelig sannhet», sa FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.

Kofi Annan ble mottatt med stående applaus da han kom til landsmøtet, og hyllet som en helt av Gro Harlem Brundtland før han gikk på talerstolen. Der gjengjeldte han hyllesten til Gro, 20 år etter at hun la fram Brundtland-kommisjonens rapport om bærekraftig utvikling.

Se live webtv fra Ap-landsmøtet.

– Rapporten forandret alt. Den skapte bevegelse og handling, den skapte håp. Det går en linje fra Brundtland-rapporten til Rio-konvensjonen, konvensjonen om biologisk mangfold, Kyotoprotokollen og Oscar-vinneren «En ubehagelig sannhet». Denne linjen manglet i Oscar-tildelingen, og jeg håper Hollywood lytter, sa Annan.

Fornøyd Gro

Gro Harlem Brundtland selv er strålende fornøyd med klimaplanen som partileder Jens Stoltenberg la fram for landsmøtet i Arbeiderpartiet torsdag. Hun mener Ap igjen er blitt landets ledende miljøparti.

– Ap oppfyller sine løfter til velgerne og gjør det vi sa da vi sist gikk til valg. Jeg er særlig glad for at det igjen er blitt gjort helt tydelig at Ap også er det ledende partiet for miljø og bærekraftig utvikling, sa Brundtland til stor applaus fra landsmøtedelegatene.

– Jeg gleder meg til å presentere denne planen når jeg skal tale for FN i mai. Rike land må gå foran, sa hun.

Fyller år

Gro Harlem Brundtland fyller 68 år i dag og feirer bursdagen med landsmøtetale og middag for Kofi Annan i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien. Og den tidligere statsministeren har en del å feire i disse dager. Ikke bare har hun bursdag, hun kan også notere 20-årsjubileum for miljørapporten om en bærekraftig utvikling som ble lagt fram i London 27. april 1987 og torsdag presenterte Jens Stoltenberg den ambisiøse klimaplanen for landsmøtet.

– Tidligere tenkte vi at tar vi ansvaret for vår egen tid, kan våre barn ta ansvar for fremtiden. Slik er det ikke. Ingen må være i tvil om at klimakampen og kampen mot fattigdommen er vår tids aller største utfordringer, sa Brundtland.

Brundtland ankom landsmøtet på krykker etter en hofteoperasjon for noen uker siden.

– Glad i dere

Det var en stolt partileder Jens Stoltenberg som presenterte Gro Harlem Brundtland og Kofi Annan for landsmøtet fredag.

– Vi er glad i dere. Vi er glad i deg, Gro. Vi savner deg og snakker stadig penere om deg, sa Stoltenberg før han takket Kofi Annan for at den tidligere FN-generalsekretæren sa ja til å gjeste Ap-landsmøtet.

– Etter Trygve Lie, er det ingen av FNs generalsekretærer som har stått Norge og Det norske Arbeiderparti nærmere enn deg Kofi Annan, sa Stoltenberg. Også Brundtland skrøt av Annan.

– Alle her, men også alle nordmenn, er stolte av å ha deg her i Norge, sa hun i sin tale.

Fredag kveld blir det stor middag for Kofi Annan og Gro Harlem Brundtland i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien, der blant andre Jens Stoltenberg, Thorvald Stoltenberg, Kjell Magne Bondevik, Mona Sahlin, Jonas Gahr Støre, Jan Egeland og Thorbjørn Jagland deltar.

TRIVELIG: Det ble et hjertelig møte mellom tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan på Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus i Oslo fredag ettermiddag. Til høyre statsminister Jens Stoltenberg.
Erichsen, Jarl Fr.