— Det var en helt fantastisk tale. Han gikk rett inn i kjernen av kritikken og brukte tid på å forklare hvorfor krig kan være nødvendig. Det var rett og slett gripende. Folk satt med tårer i øynene, sier Trine Eilertsen, som selv var til stede da den amerikanske presidenten fikk Nobelprisen utdelt i Rådhuset i Oslo i dag.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Han var veldig overbevisende når han forteller om hvor vanskelig det er. At det ikke er noen enkle beslutninger som ligger bak når man er sjef for verdens største militærmakt.

— Men han nevnte ikke krigen i Midtøsten med et ord. Det kan nok lokke frem en del kritikk, for konflikten i Midtøsten er nøkkelen til mange av de konfliktene Obama er involvert i, sier Eilertsen.

Overrasket

Trygve Svensson er lektor i retorikk på Universitetet i Bergen. Han ble positivit overrasket over talen til Barack Obama, særlig fordi han gikk rett til kjernen av det som er det vanskeligste spørsmålet.

— Jeg trodde kanskje det dette ville bli en litt mer typisk sermonitale, en tale som Obama kunne holde fordi han ikke skulle oppnå noe politisk. Men det som skjer at han tar fatt i det kontroversielle med en gang. Etter bare ett minutt begynner han å snakke om kritikken rundt prisutdelingen. Det er imponerende, sier Svensson.

Martin Luther King

Obama brukte mye tid på å snakke om hvorfor det å bruke makt i noen tilfeller er helt nødvendig.

— Det mest interessante er likevel hvor langt han går i å anerkjenne pasifister som Ghandi og Martin Luther King. Han sa jo at han selv var et resultat av ikke-voldelige aksjoner. Men samtidig understreker Obama at han er øverstkommanderende for et land som er i krig, og kan ikke gå inn på samme linje selv, sier universitetslektoren.

Han mener Obamas tale kan bringe diskusjonen om krig framover.

— Om talen er god er ikke det mest interessante her. Innsikten den gir i krig og fred er mye mer viktig. Dessuten er det utrolig facinerende hvordan han er tro mot budskapet sitt gjennom alt han sier. Det er alt dette som kjennetegner en virkelig stor taler, mener Svensson.

- Ydmyk og pragmatisk tale

  • Det mest overraskende var hvor tydelig han var på at krig er noe som er nødvendig. At det er naivt å tro at vi skal bli kvitt krig. Det var en ydmyk og pragmatisk tale, mer enn en virkelig god tale. Men han er alltid flink til å holde taler, folk var jo tydelig rørt. Spesielt Mette-Marit, sier forsker Nina Berven.

Selv ble hun ikke rørt av talen til Obama.

— Det er klart det er en viktig og stor begivenhet. Spesielt i Norge. Men det er ikke det som preger de amerikanske mediene i øyeblikket. Nå er det fremdeles tidlig på dag der borte, så det kan endre seg.

Hun bet seg spesielt merke i at Obama la vekt på internasjonalt samarbeid og at USA må spille på lag med verdenssamfunnet.

— Obama balanserer på en knivsegg når han legger så stor vekt på å redde verdensfreden. Det kan skade ham politisk i USA hvor populariteten hans er fallende. Skal han redde verdensfreden, eller rydde i eget reir? Det har vært litt av problemet hans hele veien. Det er nok lite lønnsomt for Obama at prisutdelingen blir hauset opp i USA., tror Berven.

Hva synes du om talen? Si din mening her.