• Vi har godt av å øve på oss litt nasjonalt vidsyn, sa Hermann Friele da Grieg-året åpnet i Tromsø kulturhus lørdag kveld.

Lørdag åpnet Grieg07 som markerer at det den 4. september vil være 100 år siden komponistens dødsdag. Åpningsarrangementet var en konsert i Tromsø kulturhus under Nordlysfestivalen der symfoniorkestrene i Tromsø— og Kristiansand med blant andre dronning Sonja i salen framførte Grieg-verker.

– Jeg gleder meg til et variert og flott program, sa dronningen idet hun ankom konsertlokalet flankert av styreleder Herman Friele.

Øvelse i vidsyn

Bergens-ordføreren mener raust at det er helt «naturlig» å åpne Grieg-året i Tromsø.

– Grieg er bare født i Bergen. Med litt tungt hjerte må jeg innrømme at han ikke bare tilhører Bergen. Vi har dessuten godt av å øve på oss litt nasjonalt vidsyn, sier en smilende Friele til NTB.

Pinlig, mener Warlo

Han stiller seg helt bak utspillet byrådsleder og kulturråd i Bergen Henning Warlo kom med da Grieg07 presenterte seg i Tromsø. Warlo er sterkt misfornøyd med at kulturdepartementet bare har bidratt med 4 millioner av Grieg07s totalbudsjett på 10 millioner.

– Det er nesten pinlig at staten gir så lite til Grieg07 at arrangørene er nødt til å smøre tynt ut over det som kunne blitt en nasjonal kulturmarkering som Ibsen-året var i fjor. Derfor utfordrer Bergen kommune kulturminister Trond Giske (Ap). Vi er villige til å gi 1 million kroner ekstra til arrangementet under forutsetning av at Kulturdepartementet bidrar med minst like mye, sier Warlo.

Utfordrende

Grieg07 tar mål av seg å være faglig inspirator, tilrettelegger og koordinator for arrangementer i året.

– Vårt hovedmål er å få folk i inn- og utland til å lytte til Grieg på en ny måte. Vi ønsker å være provokative og kontroversielle og stimulere til debatt om Grieg uten selv å ta standpunkt og peke retning, sier direktør for Grieg-året Ragna Sofie Grung Moe til NTB.

Sampleren Grieg

Grieg07 har valgt en tredelt profil der de belyser komponisten, humanisten og sampleren Edvard Grieg. Under programoverskriften sampleren tar Grieg07 utgangspunkt i komponistens interesse for lyder han fant i naturen og har invitert seks anerkjente lydkunstnere og komponister til å skape helt nye verk basert på lyder og inntrykk fra Vestlandet.

Röyksopp

Styremedlem Svein Berge, bedre kjent som den ene halvparten av «Röyksopp», innrømmer at det i utgangspunktet kan virke litt påtvunget å kalle Grieg en sampler av lyd og naturinntrykk.

– Men vi ser det heller som et innspill i å se Grieg på en ny måte. Hans musikk er omnipresent – den er til stede over alt. Vi møter lydsnutter av Grieg uten å være klar over at det er Grieg vi hører. Dette er også noe av kjernen i den moderne bruken av sampling, sier Berge til NTB.

Griegåret ble offisielt åpnet i Tromsø lørdag. Her ankommer dronning Sonja åpningskonserten i Kulturhuset. T.v styreleder for Nordlysfestivalen Roar Dons, t.h. direktør Ulf Jensen og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen. I bakgrunnen Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen og Bergens-kollega Herman Friele. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX
Bjørnbakk, Jan-Morten
Bergens-ordfører og styreleder for Grieg 07, Herman Friele mener staten underfinansierte Grieg-året som markerer at det er 100 år siden komponisten døde. Lørdag åpnet Grieg07 med en konsert under Nordlysfestivalen i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX
BT