Ifølge en undersøkelse utført av Synovate, mener 70,4 prosent av befolkningen at det er greit at båtpassasjerer drikker alkohol. Undersøkelsen er gjort for Av og til, en kampanje for redusert alkoholbruk.

Pål Madsen er lege ved luftambulansetjenesten. Han oppfordrer båtfolket til å ta alkoholens virkning på alvor.

Reduserer reaksjonsevnen

– Selv et par glass vin, som mange synes er helt greit å drikke når de er i båt, svekker reaksjonsevnen og dømmekraften din. Mange vitenskapelige tester bekrefter dette. I en kritisk situasjon vil du ha betydelig redusert evne til å reagere korrekt. Verre blir det selvsagt om du har drukket enda mer, sier Madsen i en pressemelding.

Familien Sævig har feriert i familiens «hytte», båten Sævard, langs vestlandskysten i sommer.

– Vi har ikke noen fast regel når det gjelder båtpassasjerer. At den som kjører ikke drikker, har vi som prinsipp, men vi bruker uansett ikke store mengder alkohol, sier Njål Sævig.

Ikke overrasket

Han er ikke overrasket over at så mange synes det er greit å drikke om bord i båt.

– Det ser en mye på sjøen, at folk koser seg og drikker alkohol. At føreren er edru er viktigst, sier Sævig.

Spørreundersøkelser Synovate gjorde for Av og til i 2006 og 2007, viser en vesentlig økning blant folk som sier at de drakk alkohol forrige gang de var passasjer i båt.

Farlig ved ulykker

I sommer foregår kampanjen «Klar for sjøen», som skal informere om farene ved alkoholbruk på sjøen. Bak kampanjen står blant andre Røde Kors, Kystverket, Redningsselskapet og Politidirektoratet.

– I stekende sommersol er det fristende å kjøle seg ned med kald øl eller noen glass hvitvin når man er ute i båt. Mange tenker at «så lenge jeg ikke er sjåfør, så gjør det ingenting om jeg koser meg med god drikke». Kos er vel og bra, men dersom ulykken rammer kan passasjeren få ansvar for å redde både sitt eget og andres liv. Da må man være klar i hodet, sier kampanjeleder og daglig leder i Av og til, Trine Stensen Lunde.

Er det greit å drikke når man er passasjer i båt? Si din mening under!

Heidi Torkildson Ryste