• Jeg elsker å være mor, sier «Elisabeth». - Men jeg er glad jeg har fått en gutt - og ikke en jente.

SUSANNE LYSVOLD

— Da slipper jeg å gjenspeile meg selv i ham. Snart er han i den alderen da overgrepene mot meg begynte, sier hun.

Det var en liten bygd for snart 25 år siden. «Elisabeth» (28) husker de første gangene.

— Da var jeg i fire-fem årsalderen. Kanskje begynte det før.

Skal få vite

Overgriperen var hennes far. Han har hun brutt all forbindelse med. Men moren - som aldri trodde på henne - har hun gjenopptatt en slags kontakt med.

— Det var på grunn av sønnen min, for at han skal ha en bestemor. Hun pleier å komme til jul og bursdagene hans. Men vi to snakker bare om vær og vind, aldri om alvorlige eller personlige ting. Heldigvis bor hun langt herfra, sier «Elisabeth».

Bestefaren kommer sønnen aldri til å møte.

— Jeg er forberedt på at han vil spørre etter bestefar når han vokser opp. Da må jeg fortelle om det som har skjedd, sier Elisabeth.

Hun lager kaffe, mens gutten spiller tromme på stuegulvet. Han er blid, selv om han er litt småsyk og har vært hjemme fra barnehagen.

— Akkurat det var litt vanskelig, å la ham begynne i barnehagen. Når du selv har opplevd noe så vondt, blir du veldig beskyttende. Du vil gjøre alt for at han skal ha det bra. Men jeg var åpen overfor de i barnehagen. Og egentlig var det en fin løsrivelsesprosess; jeg oppdaget at det fantes folk som kunne tar vare på ham.

Tøffe perioder

«Elisabeth» er rolig og harmonisk, der hun sitter i sin koselige leilighet i Trondheim. Men hun legger ikke skjul på at hun har vært gjennom mange tøffe perioder.

— Da jeg gikk gravid, gjenopplevde jeg de vonde minnene. Jeg var veldig spent på hvordan det skulle gå, hvordan jeg ville takle å være mor.

I flere år har hun fått hjelp ved Senter mot incest, og nå er hun selv svært engasjert i arbeidet mot overgrep.

— Jeg vil ikke at uskyldige barn skal oppleve det samme som jeg, at de skal få livet sitt ødelagt.

BESKYTTENDE: - Når du selv er blitt utsatt for overgrep, er du veldig opptatt av å beskytte barnet ditt, sier «Elisabeth». <p/> FOTO: AGNETHE WEISSER