— Jeg er glad jeg ble evakuert raskt og problemfritt, sa den ebolasmittede norske helsearbeideren Silje Lehne Michalsen (30) mandag ettermiddag.

Hun møtte da pressen etter å ha blitt friskmeldt mandag.

Hun takket for god behandling på sykehus i Norge.

I en lengre uttalelse fra Michalsen, fra Leger Uten Grenser, sier den norske feltarbeideren at «det føles egentlig ikke som om at jeg har hattebola»:

— I dag er jeg frisk ogikke lenger smittsom. Jeg føler meg veldigheldig. De som harvært og som er smittet med ebola i Afrika, har hatt - og har - en helt annenopplevelse enn meg, sier hun.

Og fortsetter:

— Å ha ebola i Vest-Afrikaer mer enn å ha symptomer. Det er å miste søstre, fedre og naboer. Åvære seks år og innlagt uten noen kjente. At familien din blir stigmatisert. Å være isolert i varme, overfyltetelt, med harde senger og døde kropper i nabosengene. Men det er bare hvis duer så heldig å få plass. Å ha ebola i Vest-Afrikaer å ha en liten sjanse til å overleve, mensannsynligvis ender det med ådø alene.

Ut av isolat

Tidligere i dag opplyste Oslo universitetssykehus til Dagbladet at den norske helsearbeideren ikke lenger trenger å være på høyisolat.

— Dette er gode nyheter. Vi er veldig glade for at vår kollega nå er frisk, sa fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser.

På mandagens pressekonferanse ble det informert om status for den smittede kvinnen - og behandlingen hennes videre.

Kvinnen har vært under behandling ved Ullevål sykehus siden 7. oktober, etter at hun to dager tidligere fikk påvist ebola-smitte.

Hun jobbet da for Leger uten grenser i Sierra Leone.

Ebola-koordinator

EU kommer trolig til å oppnevne en egen koordinator for å styrke samarbeidet mot ebola.

– En samlet, koordinert og styrket innsats trengs for å begrense utbruddet, skriver de 28 utenriksministrene i EU i en fellesuttalelseetter et møte i Luxembourg mandag.

Ifølge den franske utenriksministeren Laurent Fabius skal EU oppnevne en spesialutsending til å koordinere europeerne.

– Det er et viktig skritt, for alle er nødt til å være med for å bekjempe denne svært alvorlige epidemien, sier Fabius ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Det er Vest-Afrika som er hardest rammet av ebolaepidemien, som har krevd over 4.500 liv. Det har også vært noen tilfeller av sykdommen i Europa, blant annet i Norge.