— Det ser fælt ut. Gulvet er dekket av sot. Det lukter fælt, sier Knut Rage.

Dagen etter brannen, er lokalhistorikeren og biblioteksjefen i Tysnes kommune tilbake i den ærverdige eneboligen sin like ved Tysnes kyrkje.

Det nyrestaurerte trehuset, som stammer fra 1907, er ifølge ham totalskadet av brannen som oppsto onsdag kveld like før klokken elleve.

— Røyk- og vannskader

I kjelleren har konen Britt Kjellesvik Rage drevet verksted og galleri i flere år med håndlagde dukker i tradisjonsdrakter.

«Dokkegalleriet» ble senere omdøpt til «Galleriet på Breidablikk», da dukkemakeren utvidet tilbudet til kunst, tradisjonsdrakter og middelalderhetter.

— Galleriet er et sørgelig syn akkurat nå. Her er røykskader og vannskader. Det meste er nok ødelagt, sier Knut Rage på telefon, mens han tar seg inn i kjelleren.

Dusj mot flammer

Han og konen var selv hjemme da brannen startet. De prøvde å slå slukke den, uten hell.

— Etterforskningen vil nok vise årsaken, men vi oppfatter at brannen startet på badet i annen etasje. Det begynte å brenne i en vifte på veggen. Jeg prøvde å slukke med dusjen, men det hjalp ikke. Flammene spredde seg fort ut på veggen, forteller huseieren.

TRADISJONSDUKKER: I Galleriet på Breidablikk har Britt Kjellesvik Rage produsert og stilt ut sine sjelfulle dukker med tradisjonelle folkedrakter.
Oddleiv Apneseth

Paret meldte selv fra til brannvesenet og kom seg ut av boligen. Hjelpeløse var de vitner til at flammene angrep loftsetasjen. Etter hvert brøt taket sammen og store mengder røyk og vann trengte inn i hele huset.

Skryt til nødetatene

Rage er imponert over hvor bra nødetatene taklet situasjonen.

— Jeg vil berømme det fantastiske mannskapet som ble satt i sving i natt. De gjorde en kjempejobb alle sammen i brannvesenet, ambulansepersonalet og politiet. Vi opplevde stor omsorg. Samtidig vil vi også takke gode naboer som har gitt oss husrom, sier Rage.

I natt jobbet et skadesaneringsfirma på stedet for å berge det som kunne reddes fra huset. I kjelleren er eiendeler allerede pakket i plast.

— Akkurat nå er det bare masse praktiske ting man må ta stilling til. Det som har skjedd har skjedd. Nå må vi bare løse det, sier Rage.

HUSEIER: Knut Rage prøvde selv å slukke brannen med dusjen.
Ove Arne Olderkjær