– Det første han sa var «fy faen, så godt det er å se dere». Så gråt vi litt alle sammen, forteller Stein Grønnerøe til bt.no på mobiltelefon fra basecamp.

Sammen med de norske klatrerne Petter Nyquist og Lars Oma Erichsrud nådde han frem til toppen av Mount Everest tidlig om morgenen 22. mai. De vet da at Trå er bak dem i løypen. På veien ned passerer de ham, klokken har da blitt 10.30.

– Vi observerer at Jarle er i relativt god form og ser ingen grunn til uro, forteller Grønnerøe.

Til forskjell fra Trå, klatrer de andre med oksygen. De beveger seg gradvis ned mot ABC-campen på 6400 meter.

– Vi forventer at også Jarle dukker opp her i løpet av lørdagen. Det gjør han ikke, sier Grønnerøe.

— Trodde ikke han ville overleve

Ved første lys i firetiden neste morgen, bestemmer kameratene seg for å iverksette tiltak for å hjelpe Jarle. Ettersøksoperasjonen på 60.000 kroner betaler de av egen lomme.

– Vi leier inn tre sherpaer som beveger seg oppover og søker igjennom alle telt. Selv er vi for nedkjørte til å lete etter å ha klatret i en uke.

Ved femtiden søndag morgen har den sterkeste sherpaen tatt seg frem til den øverste leiren på 8300 meter.

– På radio til oss melder han at Jarle ikke er der.

De fortvilte klatrerne har helt siden morgenen vært i kontakt med Utenriksdepartementet i Norge og ambassaden i Beijing.

– Der møter vi fullstendig handlingslammelse og føler oss delvis neglisjert. Ambassaden sier rett ut at de gjør ingenting for å hjelpe uten at Jarle kan vise forsikring. Det er meget kritikkverdig, sier Grønnerøe.

Søndagskveld er klatrekameratene til Trå svært fortvilte. Sherpaene må trekkes tilbake fra fjellet, det er dårlig vær og fare for deres egne liv. Grønnerøe går til ro om kvelden med lite håp om å se kameraten igjen.

– Vår vurdering er at Jarle har liten mulighet for å overleve.

- Sherpaer reddet livet hans

Tidlig neste morgen blir han vekket av en ukjent sherpa som kommer ned fra fjellet.

– Han forteller at de har funnet Jarle. Det viser seg at Jarle, like etter at sherpaene våre hadde gått ned, hadde klart å komme seg ned til camp 3 på egen hånd. Der hadde han funnet et telt med to sherpaer. Disse berget i praksis livet til Jarle. Det er et mysterium hvordan de klarte å transportere ham ned fra 8300 meter til 6600 meter. Han hadde aldri i verden klart det alene, sier Grønnerøe.

Her blir Trå tatt imot av kameratene. Petter Nyquist og en sherpa bærer Jarle ned til ABC-leiren, hvor lege Lars Oma Erichsrud starter intensivbehandling.

– Situasjonen var meget alvorlig. Han hadde en kroppstemperatur på 32 grader og alvorlige frostskader på hender og føtter. Uten behandling ville han ha dødd, sier Grønnerøe.

Les også: Farlig nær hjertestans

Trå er ved bevissthet og får oppvarming i varmebad, samt medisiner mot høydesyke.

Klatrevennene: – Et mirakel

Hasardiøs tur på yakokse

De fire klatrerne befinner seg nå 24 kilometer fra nærmeste vei.

– Ambassaden er fremdeles fullstendig uinteressert i å hjelpe oss, sier Grønnerøe.

Når situasjonen til Trå er stabilisert, iverksettes transport med yakokse. Ni timer senere er de fremme i basecampen.

– Det var en hasardiøs transport i vanskelig fjellterreng og dårlig vær, sier Grønnerøe om turen.

På denne tiden hadde saken eksplodert i norske media, og klatrerne møtte større forståelse hos ambassaden.

– Holdningen endret seg dramatisk og de sto på og gjorde det de kunne for å hjelpe oss, sier Grønnerøe.

Helikoptertransport ble organisert, men avlyst på grunn av dårlig vær. I stedet ble Trå og Erichsrud transportert ut med jeep på en sauesti mandag kveld. Grønnerøe og Nyquist ble igjen i leiren fordi det ikke var plass.

– Det vi vet nå er at de har passert grensen til Nepal og at de snart bør være fremme på sykehuset.

Les også: På vei til sykehus

Kameratene har tenkt seg på sykebesøk allerede i morgen.

Hatt kontakt med familien

– Hvordan var tilstanden hans da dere skilte lag?

– Kritisk og stabil med alvorlige frostskader. Kroppstemperaturen har steget fra det kritiske nivået, men hadde ikke nådd normalnivå da han forlot leiren.

Foreløpig vet de lite om hva som skjedde da Trå fikk problemer på toppen.

– Jarle har ikke vært helsemessig i stand til å gå inn i det ennå.

De kan fortelle at Jarle har vært i kontakt med foreldrene og søsteren hjemme i Norge.

– Hva har dere sagt til sherpaene som reddet livet hans?

– Vi har truffet dem og takket for hjelpen. De har også fått finnerlønn, men språkproblemer gjør at vi ikke har fått sagt så mye mer, sier Grønnerøe.

Får behandling

Utenriksdepartementet bekrefter nå at Jarle Trå har kommet frem til et sykehus i Katmandu.

– Trå kom fram til sykehus for kort tid siden og får nå behandling, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD til NTB ved 11.50-tiden.

UD ønsker ikke å opplyse om Trås skader eller tilstand, og sier det ikke er naturlig for dem å gjøre det.

Avviser kritikk

Den skarpe kritikken fra klatreren Stein Grønnerøe om hvordan norske myndigheter håndterte situasjonen, kommenterer UD slik:

– Vi har full forståelse for at de norske klatrerne, som gjorde en kjempejobb for å få Jarle ned fra fjellet, følte at ingenting gikk fort nok, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD.

Samtidig sier hun at to ambassader, både i Beijing og Katmandu, jobbet på spreng for å sikre de nødvendige tillatelsene.

– Med en gang vi fikk beskjed om at hans situasjon var kritisk, tok vi kontakt med kinesiske myndigheter for å få flytillatelsen som er helt nødvendig for å foreta evakuering. Den fikk vi i løpet av noen få timer, noe som betegnes som uvanlig raskt, sier Imerslund.

Samtidig sørget ambassaden i Beijing for at et nepalsk helikopter sto klart til å frakte ut Jarle Trå med en gang været tillot det.

– Da vi fikk tillatelsen viste det seg at klatrerne ikke turte å vente på at været skulle bli bedre, men fraktet han med bil. Ambassaden sørget da for at det kom en ambulanse fra klinikken i Katmandu og hentet Jarle.

Familien betaler

Imerslund sier ambassaden har vært i kontakt med flere klinikker for å sikre seg at den nødvendige ekspertisen var på plass.

– I tillegg har UD hatt tett kontakt med familien og skaffet til veie nødvendige opplysninger, sier Imerslund.

Familien til Trå har stilt økonomisk garanti for redningsaksjonen.

PRIVAT
World Wide Vikings