• Norge har vunnet i Lotto og nordmenn må slutte å syte, lyder tordentalen fra Jan Egeland.

– Jeg mener det er fullstendig usmakelig at vi nå skal være sure for at bensinen er blitt dyrere, sier Egeland, som er direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), til Aftenposten.

Han mener det er på tide å minne nordmenn på hvor heldige vi er.

Toppen av alt

– Vi i Norge har vunnet i Lotto morgen og kveld. Vi er født i et land uten epidemier, uten sult, uten kriser, med gode naboer og med fisk i havet. Og på toppen av det hele fant vi olje, sier Egeland.

Oljen som Norge gjør seg rik på, er en av årsakene til at mat og drivstoff blir dyrere i fattige deler av verden. De fattige må ta regningen for vår velstand.

– Dagens situasjon har dramatiske konsekvenser for folk i fattige land, som verken har olje eller produserer mat, sier Egeland.

Ifølge Verdensbanken har 41 land tapt mellom 3 og 10 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt hittil i år på grunn av prishoppet. Over 30 land er dessuten blitt rammet av politisk uro eller voldelige protester som følge av at rasende mennesker uttrykker sin frustrasjon over de økte kostnadene.

Sjenerøsitet

Når situasjonen er slik, må Norge øke bistanden, mener Egeland.

– Vi har aldri hatt større grunn til å være sjenerøse, og til å øke bistanden. Det er ikke tvil om at vi har råd til mer. Kanskje vi bør doble bistanden? sier Egeland, som mener at det ikke er nok å bruke 1 prosent av bruttonasjonalproduktet på bistand.

– Skal vi si at vi bruker 1 prosent i bistand, eller at vi bruker 99 prosent på oss selv, spør han.

Hva mener du om Jan Egelands utspill? Syter nordmenn for mye? Bør vi øke bistanden? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

EUAN DENHOLM