MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

— I løpet av mine 25 år som tannlege har jeg opplevd at pasienter med tannverk ofte tar kontakt på samme tid. Særlig når det er fullmåne, kommer det mange, mener tannlege Gunnar Knobel fra Kristiansand.For noen blir tannpinen borte etter at perioden med fullmåne er over, hevder han. Derfor bør en kunne avvente behandlingen en tid i de tilfellene hvor det ikke er noen sikker årsak.

- Nye tanker tar tid - Vi vet at vær og måne påvirker mennesker ulikt. Derfor bør vi kunne trekke inn denne faktoren når vi avgjør spørsmålet om tannbehandling eller ikke, mener Knobel.

Han understreker at han ikke har noen dokumentasjon å vise til, men baserer seg på lang erfaring fra tannlegesentre rundt om i landet. Han etterlyser derfor mer forskning på temaet.

— Hvis vi kan forutsi når det blir travle vakter, vil det være mulig å justere bemanningen mer effektivt, mener Knobel.

— Månesyke tenner? Er ikke dette bare gammel overtro? - Før mente man det var overtro at noen kunne forutsi været. Nå er det vitenskapelig bevist. Det tar tid før folk venner seg til nye tanker, mener tannlegen.

Reidar Haanes har jobbet profesjonelt som astrolog siden 1980. Han mener Knobel sine funn kan være riktige.

— I astrologisk teori har månen med følelsene å gjøre. Det kan godt hende månen påvirker væsketrykket og vannbalansen i mennesker, på samme måte som den påvirker tidevannet, mener Haanes.

Han viser til psykiatrien, hvor pasientene er mer urolige i dagene rundt en fullmåne.

— En blir mer følsom når det er fullmåne. Dermed kan det godt hende en også blir mer var for smerte i tennene, tror Haanes.

Vil ikke utelukke Professor Ole Didrik Lærum ved Gades Institutt, avdeling for patologi, på Universitetet i Bergen har forsket på biologiske rytmer og deres innvirkning på blodceller. Heller ikke han vil utelukke at tannlegen kan ha rett.

— Forskning på hvordan omgivelsene påvirker oss har gitt mange overraskelser de siste årene.

En har lenge visst at både vær og vind påvirker mennesker. Derfor er det veldig viktig at vi er åpne for at også andre ting, som månelys, kan påvirke oss, sier Lærum.

Les også: - Er dette alvorlig?

DU MILDE MÅNE: Fullmåne innebærer et rush av tannverk-ofre. Det er erfaringen til tannlege Gunnar Knobel, etter 25 år i faget. (Tegning: SVEN TVEIT)