Han er ikke overrasket over at programkomiteen nå går inn for å utelate flere kontroversielle flaggsaker i innvandringspolitikken i det nye partiprogrammet.

— De gjør seg lekre for mulige regjeringspartnere ved å polere sitt program. I lokalpolitikken gjør partiet det samme. Frp er ikke til å kjenne igjen når det kommer til makten, sier Kleppe.

Ble skviset ut

Den tidligere Frp-nestformannen og markante innvandringsmotstanderen ble skviset fra partiet i 2001. Han er nå partileder i Demokratene som går Frp en høy gang i asyl- og innvandringspolitikken.

— Det er veldig beklagelig at et parti som har stor troverdighet i slike spørsmål nå ser ut til å åpne opp og bli veldig liberalt. Frp seiler under falskt flagg og lurer norske velgere som tror partiet vil føre en streng innvandringspolitikk i regjering, sier Kleppe.

- I riktig retning

I Høyre er holdningen til programkomiteens arbeid langt mer positiv.

— Vi ser at Fremskrittspartiet beveger seg i riktig retning i innvandringspolitikken. Partiet fjerner en del av punktene som ville vært veldig vanskelig å få Høyre med på, sier stortingsrepresentant Bent Høie (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge ANB ønsker Frps programkomité blant annet å fjerne kravene om tilknytning til Norge ved familiegjen-forening og lokale folkeavstemninger ved bosetting av asylsøkere. Komiteen, der profilerte folk som Per Sandberg, Per Arne Olsen og Carl I. Hagen sitter, dropper også krav om at asylsøknaden må fremmes for norske utenlandsstasjoner, og at man må ha hatt lovlig opphold i Norge i fem år for å kunne søke om familiegjenforening.

— Det er positivt at Frp moderer sin innvandringspolitikk, men hovedproblemet for oss i Høyre er at Frp vil sette en grense på at Norge årlig bare skal ta imot 1000 mennesker fra land «utenfor den vestlige kulturkrets». Denne grensen er fortsatt et brudd på internasjonale konvensjoner, sier Høye til ANB.

- Ingen polering

Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen avviser at partiet polerer sine standpunkter. Han ber programkomiteen om å ta inn igjen sakene som er fjernet i partiprogrammet.

— Frp er ikke i ferd med å endre sin innvandringspolitikk. Programkomiteen har forsøkt å kutte ned omfanget av partiprogrammet, som fra før er meget omfattende. I den grad det skapes tvil om hva Frp står for, bør vi igjen åpne opp for en mer utfyllende beskrivelse av vår politikk, sier Amundsen.

Han går ikke med på at Frp frir til mulige regjeringspartnere som Høyre, KrF og Venstre ved å utelate de mer om-stridte punktene i sitt partiprogram.

— Nei, det er fullstendig utenkelig for meg og de fleste andre Frp-ere. Tvert imot ser vi at Høyre er i ferd med å bevege seg i vår retning, sier Amundsen.

Høyre-leder Erna Solberg uttalte tirsdag at hun var bekymret for økningen i antallet asylsøkere og sa i et intervju med NRK at regjeringen må sende tydelige signaler om den restriktive norske asylpolitikken.

Blir det forskjell på Frp med og uten makt? Hva tror du?