GUNNAR WIEDERSTRØM gunnar.wiederstrom@bergens-tidende.no

Kaldhussæter skrev fredag brev til Hagen om de påståtte kupplanene. Brevet ble delt ut til sentralstyrets medlemmer under deres møte i går.

Bedt om hjelp Kaldhussæter skriver at hun første gang ble gjort kjent med kupplanene under partiets landsmøte i Geiranger i 1999 i møte med John Mandelid. Han er alliert med fylkesformann Sigrun Sangolt Natås og stortingsrepresentant Terje Knudsen i nominasjonskampen i Hordaland Frp.

«John tok der kontakt med meg for å høre om jeg kunne overtale Møre og Romsdals delegasjon til å stemme han inn i sentralstyret.» skriver Kaldhussæter i sitt brev.

Kaldhussæter er studieleder i fylkeslaget i Møre og Romsdal. Hun skriver at Mandelid var på krigsstien.

Hedstrøm skulle overta «Nå må vi få ryddet opp. Dette har ikke så mye med Hordaland å gjøre, bortsett fra at vi må få ut Terje Søviknes og Siv Jensen fra sentralstyret ved neste korsvei. Det har med nominasjonen i Oslo å gjøre. Siv skal ut og Dag Danielsen inn. I neste omgang ryker Carl ut også. Vi har bedre kandidater enn han.» sa Mandelid ifølge Kaldhussæter.

— Den som skulle rykke opp i Carls sted var Øystein Hedstrøm. Hun tok ikke kupplanene på alvor. Men i fjor i august var hun til stede under festen som ble holdt i forbindelse med Fedje Frps tiårsjubileum.

— Da ble jeg overfalt av Sigrun Sangolt Natås. Hun ga klart uttrykk for at det var personer i Hordaland jeg absolutt burde holde meg unna. Av de feile personene var Terje Søviknes. Kaldhussæter skriver:

«Samtidig unnlot hun ikke å gjøre oppmerksom på at det var ting på gang, at dette skulle de vinne og at Vidar Kleppe kom denne helgen for å være med på planleggingen.»

Mer om kupplanene Senere på kvelden fortalte John Mandelid henne mer om kupplanene. Og det fortsatt på rådsmøtet til Hordaland Frp på Lindås i oktober, skriver Kaldhussæter:

«Her oppdaget jeg for alvor at dette var noe de virkelig jobbet seriøst for og at dette begynte å bli mer alvorlig enn det jeg likte. Og her ble også planene gjentatt med et lakonisk: «Vent og se, nå smeller det snart.»

Selv om tegnene var tydelige nok, klarte ikke Kaldhussæter helt å tro det hun så, sier hun. Men så kom oppgjøret i Oslo Frp, etter vedtaket i landsstyret der fylkeslagene ble pålagt å nominere formann og nestformann på toppen av stortingslistene. Et vedtak Natås ikke var med på.

Brikkene på plass Deretter var det uro i Hordaland. Og til slutt Vidar Kleppe som denne uken gjorde det klart at han vil utfordre Terje Søviknes.

— Det var som om brikkene falt på plass. Jeg så sammenhengene helt tydelig.- Ser du ikke at det fremstår som litt underlig at en erfaren partitillitsvalgt velger å vente i tre måneder med å varsle partiledelsen om kupplanene?

— Jeg varslet i sin tid delegasjonslederen fra hjemfylket mitt, Lodve Solholm, men han bare ristet på hodet. Jeg trodde dessuten det bare var et fåtall personer i Hordaland som sto bak. Og som Carl sier: Du behøver ikke å skyte spurv med kanoner. Men nå ser jeg jo at dette har grepet om seg, sier Eva Kaldhussæter.

Les også: "Dette er sykdom" Ukjent med kupplaner

Eva Bakke Kaldhussæter hevder det foreligger kupplaner mot Frp-ledelsen. Hun er samboer med Stig Høgholm. Høgholm er medlem av fylkestyret i Hordaland Frp. Foto: Rune Sævig